De Belgische gitarist Philip Catherine viert vandaag zijn tachtigste verjaardag.

Philip Catherine werd in 1942 in Londen geboren als zoon van een Engelse moeder en een Belgische vader. Hij stamt uit een muzikale familie (zijn grootvader speelde eerste viool bij het London Symphony Orchestra) en ontwikkelde reeds op vroege leeftijd een muzikaal gehoor. Op veertienjarige leeftijd ontdekte hij Georges Brassens en Django Reinhardt en kocht hij zijn eerste gitaar. Hij begon te luisteren naar alle grote jazzmuzikanten van die periode, en hij had al heel snel de gelegenheid hen te ontmoeten en te vergezellen wanneer zij in België speelden, naar waar hij met zijn familie ondertussen verhuisd was. Op achttienjarige leeftijd maakte hij een tournee in Europa met Lou Bennett en begon tegelijkertijd economie te studeren aan de Leuvense Universiteit. Eind jaren zestig richtte hij met zijn vriend Marc Moulin een jazzrock-groep op. Toen hij in 1971 zijn legerdienst beëindigde, was Jean Luc Ponty net op zoek naar een gitarist, en Philip voegde zich bij het kwintet. Hij kon goed opschieten met drie generaties violisten (Stéphane Grappelli, Ponty en Lockwood) en heeft nog steeds een speciale band met ieder van hen.
In 1974/1975 bracht hij zijn eerste platen uit, “September Man” en “Guitars”. Jazzamateurs van over de hele wereld ontdekten niet alleen een schitterend gitarist, maar ook een talentvol componist. Melodieën zoals “Homecomings” en “Nairam” zijn inmiddels beroemd geworden. Nadat Jan Akkerman de groep Focus had verlaten, trad in mei 1976 een vrijwel geheel nieuwe bezetting op voor de BBC met toetsenist Thijs Van Leer als enige originele lid, naast toch ook wel een oudgediende bassist Bert Ruiter, maar met Philip Catherine als gitarist en David Kemper als drummer. Deze opnamen zijn jaren later uitgebracht als Live at the BBC. Merkwaardig is wel dat Catherine zijn avonturen in de rockwereld en dan met name vooral deze passage bij Focus onvermeld laat in zijn biootjes die hij aan organisatoren overhandigd.
Philip Catherine trad op in de meest prestigieuze concertzalen, van de Filharmonie van Berlijn tot Carnegie Hall, van het Amsterdamse Concertgebouw tot L’Olympia en de Salle Pleyel te Parijs en het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, maar hij speelt nog altijd graag af en toe in jazzclubs wegens de warme sfeer en het rechtstreekse contact met het publiek. Naast tournees met zijn eigen ensembles, trad hij ook op met reuzen uit de jazzwereld zoals Charlie Mingus, Benny Goodman, Toots Thielemans, Stephane Grappelli, Dexter Gordon, en vooral Chet Baker.
Philip Catherine won vele prijzen, waaronder “The Record Jazz Awards Winners” (V.S. ’77) en “Deutsche Phono Akademie” (’78) voor zijn duo opnamen met Larry Coryell. De “Saxe” prijs in ’88 werd hem unaniem toegekend door de pers voor zijn album “Transparence”. In juli ’90 ontving hij, samen met Stan Getz, de “Bird” prijs op het North Sea Festival en daarna de “Django d’Or” van Sabam.
Zijn ontmoeting in ’90 met de grote trompettist Tom Harrell gaf aanleiding tot de idee om een trio te vormen zonder drums, met Hein Van de Geyn aan de contrabas. De drie opnamen “I remember you” en “Moods” vol. I & II zijn het resultaat van deze samenwerking. Gedurende de voorbije jaren heeft het Philip Catherine Trio of Kwartet (met twee schitterende jonge muzikanten, de bassist Philippe Aerts en de trompettist Bert Joris) onveranderlijk enthousiaste ovaties van zowel publiek als pers ontvangen. Philip Catherine heeft een platencontract met Dreyfus Records ondertekend. De eerste cd op dit label genaamd “Live” (omdat het de eerste “live” opname van zijn carrière was, waarbij men nogmaals kan vaststellen dat hij zijn passage bij Focus niet meetelt) werd in september 1997 uitgebracht. Hieraan werkten de pianist Bert Van den Brink, bassist Hein van de Geyn en drummer Hans Van Oosterhout mee. Daarna volgde “Blue Prince” met trompettist Bert Joris, en met als ritmesectie Hein Van de Geyn en Hans Van Oosterhout.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.