Vandaag is het zestig jaar geleden dat de beroemdste Australische zwemster ooit, DAWN FRASER, als eerste vrouw onder de minuut duikt in de 100 meter vrije slag (59.9).

Een maand later is ze nog vier tienden sneller, een record dat ze evenaart op de Olympische Spelen van Tokio in 1964. Dat was toen een klein mirakel want de Australische was ondertussen al 27 jaar (en dus naar de zwemnormen van toen stokoud) en ze had in de aanloop naar de Spelen een ernstig auto-ongeluk gehad. Het was de derde keer op rij dat Fraser het koninginnennummer van het zwemmen won, iets wat haar eind 1964 de titel Australian of the Year opleverde. Dat was merkwaardig want tegelijk had ze zich de woede op de hals gehaald van de Australische zwemfederatie door aan te treden in een ander pak dan dat van de sponsor “omdat het beter paste“. Daarenboven zou ze wat later ook een olympische vlag stelen aan het keizerlijk paleis van Hirohito, waardoor ze een tijdje werd opgepakt. Voor dit onheus gedrag werd de 27-jarige Fraser tien jaar geschorst.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.