Tachtig jaar geleden vond de première plaats van een weeper bij uitstek, “Now, voyager” van Irving Rappe (de titel is afkomstig uit een gedicht van Walt Whitman).

“Now Voyager” was actually the third book in a five-part saga of the Vales, a high-class Boston family, written by Olive Higgins Prouty over a 12-year period from 1936 to 1947. Bette Davis had walked out of Warner Bros. before the making of this movie and refused to play Charlotte Vale. According to Ginger Rogers, she had been given the script to read as a replacement of Davis and was desperate to play Charlotte. Davis got wind of this and came back to the studio, playing the character that was originally intended for her.
Het werd uiteindelijk haar grootste kaskraker en de manier waarop haar minnaar Paul Henreid (Viktor Lazlo uit “Casablanca”) haar sigaret tegelijk met de zijne aansteekt (bovenstaande foto) werd een klassieker, ook in het dagelijkse leven (although it had already been done in a D.W.Griffith film in 1917). De daarbij horende muziek was van Max Steiner. The main love theme from the score was published as the hit song “It Can’t Be Wrong” with music by Max Steiner and lyrics by Kim Gannon, although Bette Davis complained about Max Steiner’s Academy Award-winning musical score, saying that it was too intrusive on her performance. Het zal haar dus wel plezier hebben gedaan dat the love theme from this film was later, in 1945 used as background music in the seduction scene from Mildred Pierce met in de hoofdrol haar rivale Joan Crawford.
Tevens speelde hier nog een andere acteur uit “Casablanca” mee, namelijk Claude Rains (de Franse politieinspecteur), de geliefkoosde tegenspeler van Bette Davis (misschien omdat hij nogal klein van stuk was?). Trouwens, filming went a few weeks over schedule, which in turn caused some conflicts with “Casablanca”. Rains e.g. finished work on this movie on June 3rd in 1942 and did his first scene on Casablanca at 10:30 the next morning.
“Now, Voyager” was featured in the movie “Summer of 42”. Benjy and his friends spend the summer on an island and during this summer see this movie. Yet this movie wasn’t released until October 1942. (Internet Movie Database)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.