Na de Tweede Wereldoorlog verwierf de KPB diverse gebouwen waar ze haar politieke activiteiten kon ontplooien. Zo ook het Huis van de Pers in de Kazernestraat nr.33 in Brussel waar voorheen het consulaat van het Ottomaanse rijk huisde en waar in aanloop naar de oorlog nog een opvangcentrum voor vluchtelingen gevestigd was. Vandaag worden er de archieven van de KPB/PCB beheerd door Dacob en CArCoB.

Werd het drukken van communistische periodieken, vlugschriften en affiches voorheen uitbesteed, vanaf juli 1947 kon de partij volledig autonoom werken. Met het Huis van de Pers beschikte de KPB/PCB eindelijk over een eigen drukkerij.
Deze autonomie werd gevierd met een grandioze inhuldiging en kunsttentoonstelling met o.a. werken van René Margritte, James Ensor, Rik Wouters, Constantin Permeke, Gustave De Smet en vele anderen. Sommige van de deelnemende artiesten werden later overigens lid van de partij.
Kers op de taart van de festiviteiten was het bezoek op 21 oktober 1947 van koningin Elisabeth aan het nieuwe gebouw en de tentoonstelling. Op bovenstaande foto ziet men Jean Terfve (links) en Edgard Lalmand (uiterst rechts) die koningin Elisabeth (midden) een rondleiding geven tijdens de kunsttentoonstelling.
Op politiek vlak ging het de partij echter minder goed. Enkele maanden voordien, in maart 1947, had de KPB/PCB de regering verlaten…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.