All in the Family was een Amerikaanse sitcom, die van 1971 tot 1979 werd uitgezonden door CBS. In Nederland werd de serie ook uitgezonden, door de VPRO, vanaf 12 oktober 1972. Op dat moment zat de serie in Amerika al in zijn derde seizoen.

De serie werd gebaseerd op de Britse serie Til Death Us Do Part. Geert Stadeus: “Toch was All In The Family in its own peculiar way uitzonderlijk. Satire of hoe je het ook wil noemen, een wat kritische kijk op de eigen samenleving, kon altijd in de States maar wel als er wat ‘afstand’ werd gecreëerd. The Flintstones was een tekenfilm over de prehistorie, maar verwees veel meer naar de jaren vijftig dan naar de jaren zestig: afstand tot de kijker. Of lachen met de Amerikanen maar dan door de ogen van een ‘alien’, letterlijk. Mijn favorieten zijn Alf en Third Rock From The Sun maar eigenlijk deed Mork & Mindy net hetzelfde. Zelfs The Fonz in Happy days kan men als een ‘alien’ beschouwen. All in the family was echter precies zoals zijn doelgroep: nikske afstand. Bovendien werd soms verwezen naar (politiek) hete hangijzers die nog niet waren afgesloten zoals homoseksualiteit, racisme, gelijke rechten voor vrouwen… – completely not done. En soms was het dansen op een koord: er is een aflevering waarin twee zwarten inbreken bij Archie en hem bedreigen met zijn eigen pistool. Bizar hoe die aflevering nergens echt van racisme kan worden beschuldigd en hoe de hele teneur juist is van: we moeten heus niet allemaal een wapen in huis halen.” (*)
De serie gaat over een gezin bestaande uit vader Archie Bunker (Carroll O’Connor), moeder Edith (Jean Stapleton), dochter Gloria (Sally Struthers) en haar echtgenoot Michael Stivic (de latere filmregisseur Rob Reiner) en speelt zich vrijwel geheel af in de woonkamer van de Bunkers.
Vader Archie vindt zichzelf een liberaal mens, die niets tegen mensen van andere afkomst dan die van hemzelf heeft als ze maar niet in zijn buurt wonen. Hij is daarnaast van mening dat vrouwen het best tot hun recht komen in de huishouding en in de keuken. Zijn vrouw Edith blinkt niet uit in intelligentie en heeft zich volledig geschikt naar het rolmodel dat haar door Archie is opgelegd. Zij is degene die Archie enerzijds vaak mateloos irriteert met haar opmerkingen en hoge schrille stemgeluid, maar hem anderzijds altijd weer kan bijsturen.  Echtelijke spanningen kwamen in “All in the family” echter bijna niét voor, meen ik me te herinneren. Daarvoor was die vrouwfiguur (Edith) te onderdanig. Het ging wel bijna voortdurend over het generatieconflict en dan nog niet zozeer met de eigen dochter, maar met de schoonzoon (Michael, beter gekend onder zijn scheldnaam “Meathead”).
Stadeus: “Maar andere spanningen tussen Archie en Edith zijn er natuurlijk wel – het is een pure machtsstrijd tussen die twee. En het generatieconflict speelt ook tussen Edith en dochter Gloria. Eigenlijk moet je het zien in een tijdsgeest dat contestatie wel in was, maar het feminisme duidelijk nog niet doorgebroken. Zelfs de rebelse ‘meathead’ Michael vertoont nog enkele sexisitische trekjes. En ‘t is een migrantenkind (“Polak” is een andere bijnaam van hem), ook belangrijk in de serie.”
Sommigen (waaronder ikzelf) huldigen de de theorie dat Fred Flinstone als inspiratiebron heeft gediend voor Archie Bunker. Maar Geert Stadeus ontkent: “Daarvoor blijft All In The Family veel te dicht bij de oorspronkelijke idee van Till Death Us Do Part. Alleen, voor één keer was de Amerikaanse remake grandioos beter dan de Engelse oorsprong.”
Dochter Gloria en echtgenoot Mike zijn archetypes van de moderne jongeren die opgroeiden in de jaren zestig. Gloria wordt geregeld gedwongen een loyaliteitskeuze te maken tussen haar vriend en haar vader. Mike (I just thank God I’m an atheist; God zij dank ben ik een atheïst) is op zijn beurt degene die altijd aanmerkingen heeft op het burgerlijke bestaan van de Bunkers, maar zelf werkloos is en dus wel uit de ruif mee-eet (“didn’t need no welfare state, everybody pulled his weight“, zoals Archie en Edith zingen in de titelsong). Mike en Archie verzeilen dan ook vaak in verhitte discussies over sociale en maatschappelijke onderwerpen. Onnodig eraan toe te voegen dat ik destijds een grote fan was en me volledig identificeerde met Meathead. In 1978 schreef ik echter in mijn televisierubriekje in De Voorpost: “Op Nederland 2 zit (op zondagavond, RDS) die andere extremist, de VPRO. Vroeger zat ik dus geheid op deze zender. De laatste tijd ben ik er echter erg door ontgoocheld. Symbolisch bijna is de diarree van All in the family. Dit vroeger zo spitse feuilleton is nu één kleffe sentimentele bedoening geworden.”

Ronny De Schepper

(*) Gloria: Do you know that sixty percent of all deaths in America are caused by guns? (Weet je wel dat 60% van alle doden in Amerika sterven door vuurwapens?)
Archie Bunker: Would it make you feel any better, little girl, if they was pushed out of windows? (Zou je je beter voelen, kleine meid, als ze uit ramen geduwd waren?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.