Jeroen Olyslaegers wordt soms het enfant terrible van de Nederlandse literatuur genoemd. Hij studeerde Germaanse filologie aan UFSIA-UIA (1985-1989) en werkte nadien in het documentatiecentrum Louis Paul Boon. Met deze schrijver heeft Olyslaegers een haat-liefde-verhouding. Hij beschouwt Boon als zijn geestelijke vader en adoreert hem, maar tegelijk wil hij zich ook van hem losmaken.

Na een jaar burgerdienst gaat het gerucht dat hij wegens tequilaparty’s op het dak van de universiteit werd buitengezet. Olyslaegers zelf noemt dit achteraf gezien een louterende ervaring. Vanaf dan kon hij zich immers door de uitstekende uitstapregeling van de VDAB volledig aan het schrijven wijden.
Olyslaegers heeft een passie voor theater. Samen met Paul Mennes schreef hij een toneelstuk over de wereld na 11 september.
Als schrijver ontleent Jeroen Olyslaegers zijn inspiratie vaak aan films en analyseert in zijn werk de mate waarin onze wereld gemediatiseerd wordt. Hij verzorgt ook de programmatie van verschillende evenementen zoals De Nachten en stichtte samen met zijn toenmalige vrouw Fleur Pierets in 2002 het multimediacollectief “Glamor is Undead”.
In zijn columns gaat Jeroen kritiek op actuele kwesties niet uit de weg. Hij publiceerde onder meer filmrecensies in het weekblad Humo en had enkele jaren een vaste radiocolumn op radio Klara.
In juni 2007 raakte bekend dat de regisseur Harry Kümel een nieuwe film in de steigers heeft staan. De film met als titel “Eendracht maakt macht” met als scenarist Jeroen Olyslaegers, kreeg van het Vlaams Audiovisueel Fonds een startsubsidie. Kümel onthult dat het een film wordt over de koningskwestie en de Belgische regering die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de dool was. Een fictiefilm, met satirische inslag, maar gebaseerd op historische feiten. Het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft echter in begin 2009 beslist deze film geen productiesteun te verlenen.
In maart 2009 verscheen de roman “Wij” bij uitgeverij Meulenhoff/Manteau, prachtig vormgegeven door Gert Dooreman. De komende jaren zal Jeroen Olyslaegers werken aan “Winst”, een roman die zich afspeelt in het kunstmilieu en aan een nieuwe film/theatertrilogie voor het gezelschap Service to Others van Wayn Traub.
In september 2009 komt “Woeste hoogten, rusteloze zielen” uit, een theaterstuk gebaseerd op “Woeste Hoogten” van Emily Brontë voor theater Artemis uit Den Bosch. Tijdens diezelfde maand brengt Olyslaegers “Wandering Eye” uit, een kunstboek samen met zijn vriend, schilder Nick Andrews. (Wikipedia)

‘Nergens ter wereld is er zoveel depressie en worden er zoveel medicijnen geslikt. We zijn een land van pijnstillers. Laten we elkaars pijnstiller zijn. En hoe installeren we dit? Via rituelen.’
Voor de reeks KARAKTERS van Studium Generale Gent schreef Jeroen Olyslaegers voor het eerst over rituelen, over zijn ervaringen en zijn liefde hiervoor, over zijn Zielhouderij en over verbinding.
Samen met zijn vrouw Nikkie van Lierop, zangeres en coproducer van onder anderen Lords Of Acid en Praga Khan, verwerkte hij deze tekst tot een performance, die plaatsvond op woensdag 25 april 2018 in de Miry Concertzaal van het Conservatorium, Biezekapelstraat 9 in Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.