35 jaar geleden: Louis Paul Boon sterft aan zijn schrijftafel

Vandaag is het al 35 jaar geleden dat Louis Paul Boon aan zijn schrijftafel is gestorven.

Europees Commissaris Frans Timmermans beschrijft in een vraaggesprek met Knack zijn band met Boon: “Ik ben Limburger en dus misschien ook een beetje een Vlaming. Louis Paul Boon is één van mijn lievelingsschrijvers. Toen ik in 1979 op de radio hoorde dat Boon was gestorven, leende ik de oranje Toyota 1000 van mijn moeder en reed meteen naar zijn woning in Erembodegem. Aan de deur stamelde ik tegen zijn weduwe dat ik het werk van haar man enorm bewonderde. Ze liet me binnen en ik kreeg een kop koffie. Binnen zat er nog een man, verscholen achter een donkere bril… Hugo Claus. (Lachend) Ik had er niet op gerekend dat mijn impulsieve pelgrimstocht zo’n grote bonus zou opleveren.”
Bij leven en welzijn heb ikzelf ook een aantal keren met Louis Paul Boon te maken gehad en na zijn dood heb ik o.a. een colloquium over zijn werk georganiseerd. Stof genoeg dus om over een aantal artikels te verspreiden…
Abel Gholaerts
Boon werkte grààg op De Rode Vaan
De Kapellekensbaan
Niets gaat ten onder (1956)
Tedere anarchist
Boon en de anarchisten
Menuet
De onkruidboeken
Louis Paul Boon in ’t Keetje (1971)
Zomerdagdroom (1973)
Ariane Ryckaert als Mieke Maaike
Boon en erotiek
Het dichterschap van Boon
Boon en de film
’t Is maar een woord
Pieter Daens als luisterspel
Louis Paul Boon, dubbelkunstenaar
David Boon aan het lijntje
Boon-herdenking in Temse
Boon-herdenking in Aalst

Een gedachte over “35 jaar geleden: Louis Paul Boon sterft aan zijn schrijftafel

  1. Na het terugzien van “Daens” (onlangs op Canvas) ben ik begonnen met het lezen van Boons boek “Pieter Daens” (dat al enkele jaren ongelezen in m’n boekenkast stond). Ik zit halfweg en ben qua appreciatie ook gematigd. Vaak is Boon toch langdradig omdat hij alles heel gedetailleerd vertelt, van jaar tot jaar. Bovendien vind ik zijn stijl toch niet zo superieur (om van de talrijke taal- en spelfouten nog te zwijgen). Ik ga het boek zeker uitlezen, maar krijg toch weer het gevoel – zoals na de lectuur van “De Kapellekensbaan” een aantal jaren geleden- dat een en ander wat zo lovend over Boon gezegd wordt/werd toch wat overdreven is. Ik heb in elk geval bewondering voor de scenarist van “Daens” die uit dit boek een goed scenario gepuurd heeft!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.