Het is vandaag al 45 jaar geleden dat Eddy Schepers de Ronde van de Toekomst heeft gewonnen. Hij was daarmee de eerste landgenoot die daarin slaagde en lange tijd zouden enkel Johan Bruyneel en Jan Bakelants hem dat nadoen, tot dit jaar ook Cian Uijtdebroeks daarin slaagde. Eddy Schepers ging in het eindklassement de Nederlander Johan Van der Velde vooraf en de Italiaan Roberto Visentini. Vierde werd Guido Van Calster, die op de koop toe het puntenklassement binnenrijfde. Noteer ook nog dat Eddy Schepers dat jaar eveneens de Giro delle Regioni had gewonnen.

Die Visentini zou Eddy Schepers later nog tegenkomen, met name in de Giro van tien jaar later waarin hij tegenover Stephen Roche zou komen te staan. Nochtans reden ze dat jaar alle drie voor Carrera. Maar de Italiaanse clan zag liever Visentini als overwinnaar. Eddy Schepers stond als enige aan de zijde van Roche, maar samen slaagden ze er toch in de eindoverwinning binnen te halen! (Bovenstaande foto, overigens afkomstig van de website van Stephen Roche.)
Zijn eigen verwachtingen die gerezen waren na die geweldige overwinningen bij de amateurs kon Eddy Schepers (Tienen, 12 december 1955) helaas niet waarmaken. In 1981 eindigde hij wel zesde in de Dauphiné Liberé. In drie etappes van deze zware Franse rittenkoers werd hij tweede waarvan een keer achter ploegmaat William Tackaert. Twee keer kan hij in een bergrit als enige Bernard Hinault volgen, op dat ogenblik zonder enige discussie de beste coureur ter wereld.
Toch fietste Schepers nog een tros mooie ereplaatsen bij elkaar. Onder meer: een ritoverwinning in de Ronde van Romandië, een tweede en een derde plaats in het Belgisch kampioenschap, vier keer top tien in Luik-Bastenaken-Luik en twee keer in de Waalse Pijl, derde in de Brabantse Pijl, vijfde in de Scheldeprijs, zesde in het Kampioenschap van Zürich en zevende in Frankfurt. Twee keer op het podium in een rit in de Giro, en een 11de en twee 12de plaatsen in de eindstand, 14de, 15de en 16de in de eindstand van de Tour, 10de in de Ronde van Zwitserland en 9de in de Ronde van Spanje. Daarenboven top tien plaatsen in de Ronde van de Middellandse Zee, de Ronde van de Aude, Parijs-Nice, de Midi Libre, de Ronde van België en het Internationaal Wegcriterium. Velen zouden er heden ten dage voor willen tekenen!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.