Vandaag is het 65 jaar geleden dat Elvis Presley de single “Jailhouse rock” heeft uitgebracht. Will Tura in Humo van 27/1/2009: “Ik was een jaar of veertien toen ik de eerste keer Jailhouse rock van Elvis hoorde: dat nummer spatte echt bàààf! uit de boxen op de kermis.”

Deze keer schreven Leiber en Stoller “Jailhouse rock” wel degelijk voor Elvis zelf, maar tegelijk luidde dit het einde in van hun samenwerking: “We waren niet bepaald dol op die Elvis-films: ze begonnen ons al snel te vervelen, we hadden niet veel zin om er nog langer muziek voor te schrijven.” Bovendien: “Een blanke die de blues zingt, kon volgens ons niet. Daar waren we heel strikt in: het moest authentiek blijven, of anders deugde het niet.”
Maar ze bleven hem wél producen! “In de studio was hij een lammetje, en hij werkte heel hard. Dat hij zo’n ontzettend werkpaard was, is volgens mij zijn grootste verdienste. De nummers die we voor hem schreven lieten we door demo-zangers (o.a. P.J.Proby, RDS) inzingen, en nauwgezet kopieerde Elvis die demo-zangers, tot het geringste stembuiginkje toe. (…) Hij had geen persoonlijkheid. Hij was veel te onzeker om een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Daarom kopieerde hij de demo-zangers woord voor woord, zelfs al zongen ze in een toonaard die veel te hoog voor hem lag.” (resp. Mike Stoller en Jerry Leiber in Humo)

Uiteraard wordt het thema homoseksualiteit en verkrachting in de gevangenis uit de weg gegaan. Toch bevat met name de titelsong een merkwaardige passage:

“Number forty-seven said to number three
You’re the cutest jailbird I ever did see
I sure would be delighted with your company
Come on and do the jailhouse rock with me”

Die laatste zin zou men in het Nederlands kunnen vervangen door: “Raap de zeep eens op!”

Presley bezong ook een aantal personages die al dan niet werkelijk geleefd hebben. Zo was Shifty Henry een musicus uit Los AngelesThe Purple Gang bestond echt en “Sad Sack” was de aanduiding van een “loser” tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse band Spider Murphy Gang ontleende haar naam aan een bende uit de film en uit het plaatje.

 in de Verenigde Staten stond het nummer zeven weken op de plaats nummer 1 in de Billboard Hot 100. Vlak daarna besteeg het de Britse hitparade naar nummer 1, welke plaats het drie weken behield in 1958.

In aanvulling op de single verscheen er ook een ep met overige muziek uit de film. Ook dat plaatje verkocht goed; er werden er 2.000.000 stuks van verkocht in de VS. De tracks op die ep waren: Jailhouse RockYoung and BeautifulI Want to Be FreeDon’t Leave Me Now en Baby I Don’t Care.

Het nummer bleef vanaf 1957 populair, een waslijst aan artiesten heeft het nummer gespeeld, maar dat leidde nergens tot betere verkoopcijfers dan dat van het origineel.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.