We hebben in Temse de jongste decennia al wat meegemaakt inzake feestelijkheden, maar wat vorige zondag te beleven viel, tart toch wel de verbeelding. Het was zonder twijfel het (voorlopige) hoogtepunt van de feesten in de 21ste eeuw.

Verscheidene duizenden Temsenaars en toeristen beleefden op enthousiaste wijze het kleurrijke en sfeervolle Temse van de goeie ouwe tijd en waren getuige van een uiterst gevarieerd en kwalitatief hoogstaand programma. Het verenigingsleven speelde een hoofdrol. De zon zorgde voor schitterende ondersteuning.

Het Gemeentebestuur mag een bos pluimen op zijn hoed steken. Alle gemeentelijke diensten leverden vlekkeloos werk, maar twee personen krijgen er een Oscar bovenop: initiatiefnemer-voorzitter burgemeester Luc De Ryck (foto) en regisseur cultuurbeleidscoördinator Sophie Vermeire. Met de pen in hun hand heeft Temse nog maar eens geschiedenis geschreven, een eeuwfeest waardig.
Zoals het honderd jaar geleden de gewoonte was, vatte men de dag met een mis. De notabelen werden met oldtimers naar de kerk gebracht, waar zij onder massale belangstelling werden verwelkomd door de sjampetter, de suisse en de belleman. De mis werd opgeluisterd door de harmonie St.-Cecilia (en muzikanten van Temse) en de gezangen waren Gregoriaans. Daar al zag men vele aanwezigen getooid in kledij van 1912.

Van bij de aanvang van de feestelijkheden (13 u.) werd de kaai overspoeld door bezoekers uit alle windstreken van Vlaanderen. De weelde aan attracties zorgde ervoor dat elk plekje van de kaai permanent bezet was. Die rijkdom bestond uit oldtimers (auto’s, brandweerwagens, vliegtuigen, boten, koetsen), oude kermismolens en ambachten, turndemonstraties, draaiorgel, (volks)dansen, café-chantant, toneel, expo’s, volksspelen, poppenkast, muzikale optredens (o.a. Musicdream en The New Orleans Train Jazz Band), allerhande standjes en kraampjes met veel aandacht voor amusement, eten en drinken. Het veelzijdige artistieke aanbod van de Academie en OLAV stal mee de show.

De opendeur in AC De Zaat (met het kanten vliegtuig) en het gemeentehuis (vliegend tapijt, gerestaureerd portret Philippus Nys), de expo in het Gemeentemuseum en de artistieke expo’s trokken honderden belangstellenden. De Donnet-Lévêque en het gelaste vliegtuig lokten een paar duizend bezoekers. Tot de absolute hoogtepunten behoorden de honderden mensen die zich op z’n 1912’s hadden uitgedost, tegelijk vindingrijk, origineel en imposant. Toerisme Temse had dan ook de handen vol met het jureren van de 6 categorieën. De Waaslandse Videoclub Temse filmde het evenement de hele dag en meerdere fotografen (o.a. Anders 23) vereeuwigden het gebeuren op foto. Het feest werd spetterend afgerond met feeëriek vuurwerk.

(Met dank aan Raymond Thielens en Luc De Ryck voor de foto’s)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.