Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat de eerste boekenmarkt op de Gentse Ajuinlei plaatsvond. Het was meteen een succes zoals Het Laatste Nieuws de dag nadien kopte.

Het was een initiatief van de Gentse kunstenaar en binnenhuisarchitect Thierry Bonnaffé, die sinds 2002 in een pand op de Ajuinlei gehuisvest is. Op de benedenverdieping is niet alleen zijn atelier, maar ook zijn galerie gevestigd, heel toepasselijk The Nudes Gallery genaamd, want Bonnaffé maakt uitsluitend tekeningen van mooie, naakte vrouwen. Dat ligt uiteraard duidelijk niet in de lijn van het SMAK-tijdperk en daarom moest hij wel zijn eigen galerie creëren, want elders kwam hij niet aan de bak.
Eigenlijk wou tekenaar Bonnaffé films draaien. Maar daarmee kun je in Vlaanderen je boterham niet verdienen. Na enkele kortfilms hield hij het dan ook voor bekeken.
“Het waren sensuele films, zoals ik mijn tekeningen ook niet erotisch, maar wel sensueel zou willen noemen. Ik hou van het vrouwelijk lichaam, dat is waar, maar ik zie dat als een lichaam in de ruimte. Eigenlijk ben ik zelfs op dat moment nog altijd een beetje binnenhuisarchitect,” lacht hij relativerend.
Maar als dat zo is, waarom “verdwijnt” de achtergrond dan op zijn tekeningen?
“Daar zit een evolutie in. Stilaan begin ik de achtergrond er wel bij te betrekken. En soms hebben de vrouwen ook een kledingstuk aan.”
“Maar worden de tekeningen precies daardoor ook niet erotischer?”
vraag ik als hij me als voorbeeld een werk toont, waarbij een meisje een trui over het hoofd trekt.
“Eigenlijk wel. Misschien is dat ook een evolutie. Net zoals ik nu ook twee vrouwen samen wil afbeelden.”
Thierry Bonnaffé heeft het wel moeilijk om modellen te vinden. Een probleem dat fotografen als Robert De Vos of Michèle Francken niet kennen: “Het is in het preutse Vlaanderen inderdaad nog steeds een grote stap om uit de kleren te gaan. De mannelijke partners van de modellen leggen immers altijd een link met seks, hoewel die er helemaal niet is,” zucht hij.
Het merkwaardige is dat hij wel tamelijk makkelijk modellen vindt om voor zijn lessen te poseren. “Ik vind dat niét zo merkwaardig. Men is dan wel naakt voor een groepje leerlingen, maar dat is bijlange niet zo intiem als urenlang alleen met een tekenaar op een zolderkamertje…”
Daarom wil Thierry langs deze weg een oproep lanceren: wie zin heeft om zich naakt te laten portretteren kan met hem contact opnemen via het telefoonnummer 09/234.14.73.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Vijftien jaar geleden: eerste boekenmarkt op de Gentse Ajuinlei

  1. Het was niet alleen Thierry die droomde van een boekenmarkt in Gent. Daarom besloten Thierry en ik (was toen deken van de dekenij Sint Michiels) en de andere leden van de dekenij om een voorstel op te maken voor een wekelijkse boekenmarkt. Ik weet nog heel goed de eerste vergadering in de Hotsy Totsy en de eerste afspraak met de burgemeester die ons direct steunde. Thierry heeft ongelooflijk veel gedaan voor de boekenmarkt maar alle lof naar hem richten is niet eerlijk en vooral niet correct.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.