Op dinsdag 26 september 2017 beklom het volledige team van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen het dak en de toren van de dekenale kerk op de Markt van Temse (foto Ruddy Sommereyns).

Voor haar 4de van in totaal 6 klimtrainingen per jaar koos de dienst dat jaar de kerk van Temse, na toestemming en medewerking van de Kerkraad en het Gemeentebestuur. De Kerkraad is lid van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen. Deze provinciale dienst inspecteert de kerk regelmatig van boven tot onder om te zien welke restauratiewerken op korte en lange termijn nodig zijn. Naast bijna alle kerken zijn ook kastelen, herenhuizen, molens… aangesloten bij Monumentenwacht.
De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd het laatste decennium grondig onder handen genomen op het vlak restauratie- en onderhoudswerken, mede door het deskundig advies van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen in overleg met de architect en de uitvoerders. Het kerkgebouw mag dan ook een schoolvoorbeeld genoemd worden m.b.t. een vlotte en veilige bereikbaarheid van de daken en de goten; ook op de torenspits werden genormeerde staphaken geplaatst, zodat de monumentenwachters tot helemaal boven kunnen klimmen om zo het torenkruis, de vergulde bol en de weerhaan van nabij te kunnen inspecteren.
Tijdens de training zal ook geoefend worden op het gebruik van industriële touwtechnieken bij het inspecteren en onderhouden van moeilijk bereikbare plaatsen zoals goten en dakvlakken. Tenslotte zullen ongevallen met touwtechnieken in scène worden gezet, waarbij de ene monumentenwachter zijn/haar collega ter hulp snelt en probeert om het slachtoffer zo snel mogelijk door een redding met klimtouwen op de begane grond te brengen.
Het team zal aanwezig zijn met een 8-tal bouwkundige wachters onder deskundige begeleiding van Eric De Bleser, preventieadviseur – Monumentenwacht Vlaanderen.
Info: http://www.oost-vlaanderen.be/monumentenwacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.