Het is al tien jaar geleden dat de populaire wielrenner uit Grobbendonk, August Verhaegen, is gestorven.

59 August Verhaegen

Nadat hij in 1963 de Ronde van Vlaanderen en het Kampioenschap van Vlaanderen voor onafhankelijken had gewonnen en gedurende bijna een week leider was in de toen zo vermaarde Vredeskoers, waarin hij uiteindelijk tweede zou worden na de Oost-Duitser Klaus Ampler (*), werd van August Verhaegen veel verwacht. Hij kreeg meteen een contract aangeboden bij het grote Mercier en werd datzelfde jaar al geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk. Dat was natuurlijk veel te vroeg, vandaag zou men zoiets niet meer verantwoord vinden, en na zes ritten was het liedje van Gust al uitgezongen.
In 1964 won hij vijf kermiswedstrijden in eigen land en eindigde even zoveel keren ook nog op het ereschavotje in dergelijke wedstrijden, maar daarmee was men bij Mercier natuurlijk niet gediend. Daarom verkaste Gust in 1965 naar Wiel’s-Groene Leeuw. Toch won hij dat jaar de Ronde van Vlaanderen voor wat men dan noemde “ongegroepeerden”, een wedstrijd die bestond sedert 1956 en die een jaar eerder was gewonnen door Frans Verbeeck, nu een ploegmaat van Gust bij Wiel’s-Groene Leeuw. Ik neem dus aan dat “ongegroepeerden” niet noodzakelijk betekende dat de deelnemers geen ploeg (mochten) hebben, maar dat er niet in ploegverband werd gereden. Het jaar van de overwinning van Gust was trouwens de laatste keer dat deze wedstrijd werd betwist.
Daarnaast behaalde Gust opnieuw vier overwinningen in kermiswedstrijden, maar het belangrijkste was allicht dat hij opnieuw voor de Tour werd geselecteerd en deze keer bereikte hij wél Parijs en dat op een 45ste plaats. Hij was ook drie keer in de top tien van een etappe geëindigd, tweemaal zelfs op de derde plaats.
Ook in 1966 won hij nog drie kermiswedstrijden, maar deze keer werd hij niet meer geselecteerd voor de Tour. Daarom vertrok hij in 1967 dan maar naar de opkomende Mann-Gründig ploeg, maar het was duidelijk dat het beste eraf was en op het einde van het seizoen hing August Verhaegen zijn fiets aan de wilgen. Hij zou voortaan vooral de prestaties van zijn jongere broer Frans begeleiden.

Ronny De Schepper

(*) Bovenstaande foto is evenwel niet die van het eindpodium (want dan zou een andere Vlaming, Kamiel Vyncke, op het derde schavotje moeten staan), maar van de vijfde rit. De derde is dan ook de Italiaan Carlo Storai.

Een gedachte over “August Verhaegen (1941-2012)

  1. Hij was ook de schoonbroer van Roger Rosiers. Of Frans (Sus) Verhaegen de jongere broer was, daar ben ik niet zeker van. Ik dacht dat het neven waren (maar ik kan het verkeerd voor hebben).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.