Vandaag 500 jaar geleden bereikte de Victoria, als enig overgebleven schip van de armada van Ferdinand Magelhaes, de Spaanse thuishaven na de eerste reis om de wereld (de Victoria, detail van een kaart van Abraham Ortelius uit 1590). Ook Magelhaes zelf heeft de tocht niet overleefd.

Op 20 september 1519 maakt Magelhaes een tocht rond de wereld met vijf schepen: het vlaggenschip was de karveel Trinidad, de andere schepen de kraken San AntonioConcepciónVictoria en Santiago. Op 7 april 1521 bereikte de vloot het eiland Cebu van de Filipijnen. Een van de opvarenden was de Maleise slaaf Enrique uit Malakka, die het Maleis van de opvarenden van een tegemoetkomende boot verstond. De aarde was dus gerond. Magellaan knoopte met verschillende lokale heersers vriendschappelijke betrekkingen aan. Maar na enige tijd dwong hij ze steeds vaker met geweld zich te bekeren tot het christendom. Lapu-Lapu, een hoofdman van het eiland Mactan, weigerde zich te bekeren. Op 27 april werden Magellaan en 49 manschappen op het strand van Mactan aangevallen door Lapu-Lapu en 1500 van zijn mannen. Tijdens deze confrontatie werd Magellaan in de branding met een bamboespeer gedood. Uiteindelijk voltooide slechts één schip de reis rond de wereld. De zwaar gehavende Victoria kwam op 6 september 1522 in Spanje aan. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.