Vandaag herdenken we dat het 115 jaar geleden is dat de Noorse componist Edvard Grieg is overleden. Dat betekent dus ook dat we vijftien jaar geleden de honderdste verjaardag “vierden”. De Rode Pomp deed dit met een “marathon” (zij het pas in december) en daaraan heb ik destijds op mijn blog nog een pagina gewijd.

Als ik aan Edvard Grieg denk, dan denk ik in de eerste plaats aan… de top 100 van Amerika op Veronica! Inderdaad, die werd met een popversie van Griegs eerste klavierconcerto ingeleid, waarna Joost den Draayer ons de nieuwste platen uit de States liet horen. Want, vergis u niet, dat programma duurde slechts een uurtje, dus wat we te horen kregen, waren enkel de grootste stijgers. Maar echte muziekfans (zoals ik dus) waren steevast op post, omdat je op die manier één tot twee maanden voorsprong verwierf op je vrienden. Ah, de sixties! Heerlijke tijden!
Maar goed, we hadden het dus eigenlijk over Edvard Grieg…
In De Rode Pomp wordt op zondag 9 december een eerste Grieg-marathonconcert gehouden (er volgen er nog twee), dat telkens in drie delen uiteenvalt.
Om 15 uur brengen violist Pierre Roland, cellist Francis Mourey (de Franse veldrijder???) en pianist Laurent Beeckmans vier composities die we onder de noemer “kamermuziek” kunnen vatten.
Om 17 uur spelen niet minder dan vier pianisten (opnieuw Laurent Beeckmans en verder: Anna Cheveleva, Alexandre Ectors en Jérome Schlesser) zijn “Lyrische Stücke” (1885-1901) voor piano. De Oostenrijks-Hongaarse dirigent Anton Seidl bewerkte vier van de 66 in het totaal (over een periode van 35 jaar) voor orkest. Na diens dood neemt Grieg deze bewerkingen nog eens door om ze tot zijn eigen “Lyrische Suite” om te bouwen (1905). Enerzijds beweert hij dat hij een totaal nieuwe bewerking heeft gemaakt, omdat Seidl “te Wagneriaans” was, anderzijds betaalt hij ongevraagd wel een grote som geld aan de weduwe Seidl voor “auteursrechten”. Het eerste onderdeel (“Klokkeklang”) verving hij wel door “De herdersjongen”, maar nu wordt het “Klokkeklang”-deel toch vaak als inleiding bij de “Lyrische Suite” gevoegd. Bovendien voegt men aan de drie andere originelen (de Noorse mars “Gangar”, “Notturno” en de “Trollenmars”) nog ook vaak “Een avond in de bergen” aan toe, dat dezelfde melancholische sfeer oproept.
Het derde concert tenslotte (om 20 uur) brengt ons opnieuw vier pianisten (drie van de hoger genoemden, met Pieter D’hoore in de plaats van Anna Cheveleva) met ander pianowerk van Grieg.
In de volgende afleveringen komt ook uitsluitend Griegs pianomuziek aan bod (soms ook vocale muziek, maar dan uiteraard begeleid aan de vleugel), zodat jammer genoeg zijn vioolsuite “in de oude stijl” (de zgn. “Holbergsuite”) niet aan bod komt. Maar goed, wat krijgen we dan wél te horen?
Op zaterdag 15 december om 15 uur is er opnieuw een greep uit zijn Lyrische stukken (deze keer door Laurent Beeckmans, Kris De Witte en Kibo Kataoka). Om 17 uur zijn er dan liederen door de sopranen Sophie Boudailliez, Laurie Janssens en Barbara Somers (als begeleiders treden de hoger genoemde pianisten op). Hierbij ook het beroemde Solveigslied uit Peer Gynt. En om 20 uur wordt er afgesloten met kamermuziek door de violisten Diane Aidenbaum en Jean-Michel Alexandre en de pianisten Laurent Beeckmans (uiteraard zou ik zeggen), Tinfa Ip en André Roe.
De derde marathondag heeft plaats op zondag 16 november en brengt ons om 15 uur alweer Lyrische stukken (door Mamia Akhviediani, Roman Manoleanu en… Laurent Beeckmans!). Om 17 uur is er dan pianomuziek gebaseerd op Noorse volksmuziek met Florian Noack en… jawel, Laurent Beeckmans. We eindigen om 20 uur met liederen door de sopranen Sophie Boudailliez, Amelie Hennecker, Sandra Paelinck en Martje Vande Ginste. Zij worden aan de piano begeleid door Mamia Akhvlediani, Adriaan Jacobs, Bernadette Malter en… moeten we het nog zeggen? Onze Laurent!
Los van deze marathonconcerten komt ook een sonate voor fluit en piano van Grieg aan bod in het concert van de Zweedse fluitist Magnus Bage, aan de piano begeleid door Robert Hendriks, op donderdag 13 december, eveneens dus in De Rode Pomp.

Referentie
Ronny De Schepper, Grieg-marathon in De Rode Pomp, Dagelijks iets degelijks, 8 december 2007

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.