Het is vandaag precies tachtig jaar geleden dat Frank Sinatra op de radio zijn opvolger als leadzanger van het orkest van Tommy Dorsey voorstelde. Dick Haymes (1918-1980) mag bij ons dan niet zo bekend zijn, in de jaren veertig en de vroege jaren vijftig was hij een van de populairste zangers van Amerika.

Richard Benjamin Haymes was de zoon van de Ierse zanglerares Marguerite Haymes (1894–1987, ze heeft hem dus overleefd!) en een rancher met wortels in Engeland. Zijn jongere broer Bob Haymes was een acteur, televisiepresentator en liedjesschrijver. De familie Haymes streek neer in Amerika toen Dick Haymes nog een kind was. Haymes is nooit een Amerikaans staatsburger geworden.
Dick Haymes debuteerde als zanger in 1931 in een hotel, waar bandleider Johnny Johnson hem ontdekte en hem voor de zomer in zijn band opnam. Rond 1933 kwam hij terecht in Hollywood, waar hij kort een eigen band had, The Katzenjammers, en werkte als stuntman en stand-in. Op zijn negentiende verhuisde hij naar New York, waar hij zanger was in enkele big bands. Hij zong vanaf 1939 in het orkest van trompettist Harry James en kwam zo een paar keer op de Amerikaanse hitparade. Zijn stem was ook te horen op enkele hits van klarinettist en bandleider Benny Goodman (1941-1942). Op 3 september 1942 introduceerde crooner Frank Sinatra, die eerst ook bij Harry James had gezongen, Haymes op de radio als zijn vervanger bij Tommy Dorsey.
Haymes had tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amerika talloze hits, waaronder veel liedjes uit films waarin hij ook acteerde. Onder de hits waren verschillende duetten met zangeres Helen Forrest, zoals ‘Together’, ‘I’ll Buy That Dream’ en ‘Long Ago and Far Away’. De platen kwamen uit op Decca en, later, Twentieth Century Fox. Hij had vanaf 1944 een radioprogramma op CBS, waar hij samenwerkte met onder meer arrangeur Matt Dennis, maar was ook in andere programma’s te horen, zoals The Lucky Strike Hit Parade. Zijn films waren zeer succesvol. Eén van die films was de musical State Fair, waarin hij speelde naast Jeanne Crain, Dana Andrews en Vivian Blaine. Hij was de tegenspeler van Betty Grable in de film The Shocking Miss Pilgrim. Voor die film zong hij twee nummers met Judy Garland.
Haymes had ook enkele hits met de Andrews Sisters, met wie hij ook optrad op de radio, in het door Haymes gepresenteerde Club Fifteen (1949-1950). Met de Andrew Sisters nam hij zo’n twaalf platen op voor Decca, zoals ‘My Sin’, de dramatische ballade ‘Here in My Heart’ en het met Bing Crosby gezongen ‘There’s No Business Like Show Business’. Hij werkte samen met onder meer het orkest en koor van arrangeur Gordon Jenkins (de succesvolle ballades ‘Little White Lies’ en ‘Maybe It’s Because’).
In het begin van de jaren vijftig had Haymes nog maar een paar filmrollen en ook zijn hits droogden op. In de tweede helft van de jaren vijftig nam hij nog wel een paar albums voor Capitol Records op, maar een mindere periode was aangebroken, met alcoholproblemen en later, in het begin van de jaren zestig, financiële problemen. Verder werd hij na de oorlog geplaagd door problemen met de Amerikaanse overheid rond zijn Argentijnse staatsburgerschap. Om die reden kon een buitenlandse tournee met Billie Holiday, begin jaren vijftig, niet doorgaan. Zijn huwelijksleven was ook niet zonder problemen.
Haymes was zes keer getrouwd, met onder andere de filmactrices Joanne Dru (1941–1949), Rita Hayworth (1953–1955) en Fran Jeffries (1958–1964). Een andere echtgenote was Nora Eddington (1949–1953), een vroegere vrouw van Errol Flynn. Haymes had zes kinderen, drie met Joanne Dru, een met Fran Jeffries en twee met zijn zesde, en laatste, vrouw, het Britse model Wendy Smith.
Haymes overleed aan de gevolgen van longkanker in Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. Hij was 61 jaar. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.