Vandaag is het 55 jaar geleden dat in het Nederlandse Heerlen de Engelse Beryl Burton het wereldkampioenschap bij de vrouwen heeft gewonnen vóór de Russinnen Lubov Zadoroznaya en Anna Konkina. “Onze” Yvonne Reynders was met enkele anderen geweerd wegens dopinggebruik. Iets wat Reynders nog altijd ontkent. `Wat zou ik mij gedrogeerd hebben voor wat bloemen, vazen en een tafelkleed, want dat waren de prijzen indertijd,’ schimpt ze niet helemaal ten onrechte.

Beryl Burton (Leeds12 mei 1937 – 8 mei 1996) was een Brits wielrenster en een van de grootste sportvrouwen in het Verenigd Koninkrijk. Ze behaalde 7 wereldtitels en meer dan 90 nationale titels.

Haar geboortenaam was Beryl Charnock. In 1955 trouwde ze met Charlie Burton, die haar enthousiast maakte voor het wielrennen. Twee jaar later won ze haar eerste medaille; bij de 100 mijl tijdrit werd ze tweede. Nationaal zou ze 12 maal kampioen op de weg en 9 maal kampioen in de achtervolging worden.

Burton won twee keer de wereldtitel op de weg, in 1960 en 1967, en was tweede in 1961. Op de baan specialiseerde ze zich in de achtervolging. In die discipline werd ze vijf keer wereldkampioen, namelijk in 1959, 1960, 1962, 1963 en 1966, won ze driemaal zilver (1961, 1964 en 1968) en driemaal brons (1967, 1970 en 1973).

In 1967 vestigde Beryl Burton een nieuw record: ze reed 277,25 mijl in 12 uur. Daarmee had ze 0,73 mijl meer gereden dan Mike McNamara die op dat moment het record bij de mannen in handen had. Pas in 1969 slaagde een man er in om het record van Burton te breken. In 1967 werd ze uitgenodigd om, als enige vrouw, deel te nemen aan de Grand Prix des Nations.

Haar dochter Denise trad in de voetsporen van haar moeder. In 1972 werden zowel moeder als dochter Burton afgevaardigd naar het wereldkampioenschap wielrennen. In 1975 werd Denise derde bij het wereldkampioenschap achtervolging.

In 1996 overleed Beryl Burton, die bekend was met een bepaalde hartritmestoornis, enkele dagen voor haar 59e verjaardag als gevolg van hartfalen toen ze op de fiets uitnodigingen rondbracht vanwege haar aanstaande verjaardag. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “55 jaar geleden: Beryl Burton wordt wereldkampioen

 1. “Wat zou ik mij gedrogeerd hebben voor wat bloemen, vazen en een
  tafelkleed, want dat waren de prijzen indertijd.”

  Ik moet zeggen dat ik dit bovenstaand citaat nogal
  ongeloofwaardig vind, want ze wist voor het vertrek, en gedurende
  gans haar loopbaan dat het niet om het geld ging , ze zou er nooit
  rijk worden van het vrouwenwielrennen.
  Nee, het ging om het winnen, het presteren, status, eer en
  aanzien verkrijgen, kampioene worden, wereldkampioene worden, het
  ging om al die niet-concrete dingen die heel groter zijn en veel meer
  betekenen dan tafelkleed, vazen en bloemen etc.
  Daarom zou ze zich, eventueel, gedrogeerd hebben.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.