Tien jaar geleden schreef ik nog over het contract dat het Ballet van Vlaanderen had afgesloten met de Antwerpse diamantsector, maar blijkbaar werden de nodige handtekeningen een beetje te laat geplaatst, want eind juni verliet artistiek leidster Kathryn Bennetts met slaande deuren het gezelschap omdat ze niet akkoord ging met de plannen van minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) om het BVV en de Vlaamse Opera te fuseren. Ondertussen is er een nieuwe artistiek leidster aangetrokken, Assis Carreiro (foto).

Assis Carreiro werd geboren in de Azoren en groeide op in Canada. Ze is nu een van de meest invloedrijke figuren in de danswereld in het Verenigd Koninkrijk. Van 1994 tot 1996 was ze oprichtend directeur van DanceXchange in Birmingham, werkte ze voor Wayne McGregor’s Random Dance en was ze bestuurder bij The Place. Van 1998 tot 1999 was Assis dansprogrammeur bij DasTAT in Duitsland voor het Frankfurter Ballett van William Forsythe voor ze in januari 2000 aan de slag ging bij DanceEast.
In haar 13 jaar bij DanceEast bouwde Assis het in Ipswich gevestigde gezelschap uit tot een van de meest toonaangevende Britse dansorganisaties. Ter erkenning van deze prestatie werd vorig jaar aan DanceEast de status van National Portfolio Organisation toegekend door de Arts Council.
Ze heeft er ook voor gezorgd dat enkele van de grootste danskunstenaars ter wereld, zoals Sylvie Guillem, the Mark Morris Dance Group, The Royal Ballet, Danza Contemporanea de Cuba en de uitvoerder van de Olympische openingsceremonie Akram Khan optraden tijdens een internationaal dansprogramma dat in medewerking met Aldeburgh Music werd ontwikkeld.
Toch veroorzaakte haar aanstelling heel wat onrust. Volgens de vakbonden ACLVB en ACV is er te weinig rekening gehouden met het vooropgestelde profiel van de artistiek directeur.
Carreiro heeft vooral ervaring in coördinerende functies. “Erg veel danservaring heeft ze niet“, zegt Servaas Le Compte, algemeen sectorverantwoordelijke ACV-Transcom Cultuur in De Standaard. “Ze heeft aangegeven dat ze geen repetities of audities zal leiden en dat ze assistenten en consulenten zal aannemen om haar bij die taken te begeleiden. Nochtans is het beoordelen van dansers bij uitstek de verantwoordelijkheid van een artistiek directeur.”
De vakbonden vrezen dat de lonen van de assistenten en consulenten zullen betaald worden van het artistieke budget, waardoor dat onder druk komt te staan. Volgens Le Compte hebben al tien dansers laten weten dat ze het Ballet verlaten.
Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen krijgt een artistiek budget van 1.000.000 euro per jaar vanaf 2013 en een extra bedrag van 100.000 euro tot eind 2012. “Dit kunnen we alleen maar toejuichen en waarderen“, zegt hij. “Maar trek daar enkele jaarlonen af en voor je het weet zakt het artistieke budget onder de 850.000 euro, het budget waarmee Kathryn Bennetts de compagnie moest leiden.
Alle personeelsleden en de 52 dansers worden behouden. Het is de bedoeling dat Carreiro het balletgezelschap verder laat groeien en gaat begeleiden in Vlaanderen en op de internationale dansscène.
We willen gaan voor een klassiek Ballet van Vlaanderen dat zowel klassiek repertoire als hedendaags werk brengt op topniveau. Zowel mevrouw Carreiro als de raad van bestuur als het Ballet hebben gezegd dat ze daarvoor tekenen. Hoe Carreiro dat concreet invult, zal ze in september meedelen bij de bekendmaking van de nieuwe seizoensprogrammering“, reageert Philip Heylen, ondervoorzitter van de raad van bestuur van het Ballet van Vlaanderen in De Standaard.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.