Vandaag is het zestig jaar geleden dat Beatle John Lennon in alle stilte huwde met Cynthia Powell, die hij op de kunstschool had leren kennen. Zij was (net als Lennon trouwens en in tegenstelling tot de andere Beatles, die échte “working class heroes” waren) van “the posh part” (Hunter, p.62) van Liverpool. Het was “van moetens” zoals men bij ons in het dialect zegt. Op 8 april 1963 wordt dan ook Julian geboren, terwijl vader John sinds 2 april met manager Brian Epstein op vakantie is in Spanje en pas op 11 april zal terugkeren. Hey Jude, don’t take it bad! (*)

Het huwelijk (en uiteraard dus ook de zwangerschap) wordt voor de fans verborgen gehouden. In “The Beatles, the authorised biography” vertelt Cynthia tegen Hunter Davies dat ze daar zelf ook mee instemde: “It was bad enough John being recognized and chased everywhere. I didn’t want that to happen to me.” (p.168)
Ik vond dat eerlijk gezegd maar een drogreden tot ik een paar bladzijden verder het relaas las van Maureen Cox, de eerste “groupie” die met een Beatle (in casu Ringo) een serieuze verhouding begon: “They were playing at the Locarno once. Just before they’d finished, Ritchie (i.e. Ringo, RDS) told me to go outside and sit in the car and wait for him so no one would see me. I was sitting in the car when this girl came up. She must have followed me. She said, ‘Are you going out with Ringo?’ I said no, oh no, not me. He’s just a friend of my brother’s . ‘Liar,’ she said, ‘I just saw you talking to him.’ I’d forgotten to wind the window up. Before I could do anything, she had her hand through the window and scratched me down my face. She started screaming and shouting some very select language at me. I thought this is it. I’m going to get stabbed. But I just got the window up in time. If I hadn’t, she would have opened the door and killed me.” (p.170)
Ter gelegenheid van de eerste huwelijksverjaardag van John en Cynthia wordt in ’63 “She loves you” uitgebracht. Dat was misschien wel waar, maar het omgekeerde was dus duidelijk lang niet altijd het geval. Integendeel zelfs, veel later raakte bekend dat Lennon Cynthia af en toe een pak slaag gaf. Zodanig zelfs dat in 2012 de actiegroep “Abuse Sticks Out” stickers aanbracht op zijn CD’s met de waarschuwing: “Koop dit album niet. Deze man slaat vrouwen.

Ronny De Schepper

(*) Men kan zich afvragen waarom John Lennon dit nummer van Paul McCartney “liet passeren”. Het antwoord is vrij eenvoudig: hij dacht dat het over hemzelf ging i.p.v. over Julian. Hunter Davies vertelt in “The authorised biography” overigens een heel ander verhaal, maar dat is natuurlijk omdat het een authorised biography betreft… Anderzijds vertelt hij wél (op p.250) dat er zich bij het vertrek naar Bangor (om te gaan mediteren bij de Maharishi) een gelijkaardig incident voordoet. Cynthia wordt door een overijverige politieman voor een ordinaire fan gehouden en wordt op die manier verhinderd op de trein te stappen. Allemaal goed en wel, maar waarom deed John Lennon niets op dat moment? Wellicht had hij niet eens in de gaten dat Cynthia niet langer volgde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.