Etta James (1938-2012) is een zangeres die helaas pas op latere leeftijd beroemd is geworden (*). Toch is ze tijdens haar leven enorm invloedrijk geweest. Zij was dan ook wat men noemt “a musicians’ musician”. Zo ook met “I’d rather go blind” dat ze vandaag 55 jaar geleden heeft opgenomen in de FAME Studio in Muscle ShoalsAlabama.

Het nummer zou op de keerzijde terecht komen van “Tell mama”, de grootste hit van Etta, zij het dat dit nog altijd niet veel voorstelde (plaats 23 in de Billboard Hot 100 in 1968). Maar vooral de groepen van “The English Invasion” hadden het wel in de mot en ikzelf leerde het dan ook kennen in de versie van Christine Perfect, die toen nog bij de groep Chicken Shack van Stan Webb speelde. Christine zou trouwen met de bassist van de groep, John McVie, en samen zouden ze later deel uitmaken van Fleetwood Mac.

Via Chicken Shack zou het nummer bij Rod Stewart terecht komen die er op zijn beurt een prachtige versie van maakte en die op zijn vierde solo-album “Never a dull moment” (1972) zette. Later zouden nog vele (en meestal heel goede) covers volgen. Onder meer Clarence Carter (blind van geboorte, niet overbodig van dit op te merken, gezien de tekst!), Little MiltonKoko TaylorMan ManB.B. KingPaul WellerRuby TurnerMarcia BallSydney YoungbloodBeth Hart (op het album Don’t Explain, met Joe Bonamassa), Mick Hucknall en Beyoncé Knowles zetten het op plaat. Beyoncé zingt het in de film Cadillac Records waarin zij de rol van Etta James speelt.

Ellington Jordan (1940-2020) schreef de basis voor het lied en Etta James hoorde dat terwijl zij Jordan in de gevangenis opzocht (**). James completeerde het lied, maar gunde de auteursrechten aan haar toenmalige partner Billy Foster. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

(*) Ze kreeg in 1994 een Grammy voor haar cd “Mystery Lady”, een verzameling van liedjes, geïnspireerd door Billie Holiday. In 2004 won ze nog een Grammy voor beste hedendaagse bluesalbum voor “Let’s Roll”. Een jaar eerder, in 2003, had ze reeds een Grammy Lifetime Achievement Award mogen in ontvangst nemen.

(**) Waarom hij in de gevangenis zat, ben ik niet te weten gekomen, maar kort na Etta James nam hijzelf het nummer ook op. Het zou echter pas in 2005 worden uitgebracht onder de artiestennaam Fugi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.