Eigenlijk is het pas morgen dat “The Marine Offences Bill” van kracht wordt in Engeland, maar het leidt er vandaag 55 jaar geleden, om 15 uur om precies te zijn, reeds toe dat één van de droevigste gebeurtenissen uit de jaren zestig plaatsvindt: piratenzender Radio London neemt (gedwongen) afscheid…

Radio London (“Big L”) was een zeezender. Het station zond uit op 266 meter (1133 kHz) in de middengolf vanaf het schip “Galaxy” (een vroegere mijnenveger van de Amerikaanse marine) dat 3½ mijl uit de kust van Frinton-on-Sea, ten noorden van de Theems-monding voor anker was gegaan.
Radio London begon na testuitzendingen op 17 december 1964 met geregelde programma’s. Het schip had een zendmast van 66 meter hoog en de zender had een vermogen van 50 kW, al beweerde het in 1966 en 1967 uit concurrentieoverwegingen dat het uitzond met 75 kW.
Het station introduceerde als eerste in Europa de befaamde Amerikaanse radiojingles van de firma PAMS (“Wonderful Radio London!“) uit Dallas en had daardoor een zeer herkenbaar geluid. Het Amerikaanse Top 40-muziekformaat viel zeer in de smaak bij het publiek en daardoor was de zender heel populair. Radio London had naar schatting 12 miljoen luisteraars in Groot-Brittannië en 4 miljoen op het vasteland, waaronder ikzelf en tal van mijn vrienden. Het station was de belangrijkste concurrent van Radio Caroline voor reclamewerving. De “Marine Offences Bill” betekende voor alle zogenaamde piratenzenders het einde omdat medewerkers van dergelijke zenders met hoge straffen werden bedreigd. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.