45 jaar geleden speelde Raymond op de Lokerse Feesten en ik noteerde: “F.C.Bien Servi-K.S.Vuurwerk 1-0, doelpunt gescoord door Ludo Koeck in de tiende minuut van de eerste helft”. R.V.H.G. knalde er immers weer eens in (“Oh, knalde hij er maar bij mij zo in,” zuchtten de door Amelinckx gebouwde meisjes die rond het podium samentroepten). De vonken sloegen eruit, letterlijk en figuurlijk, want Raymond wist met zijn groep Bien Servi (vingerwonder Jean Blaute op piano en soms ook op gitaar, al verraste Raymond zelf ons ook door zijn kwaliteiten op dit instrument, de stevige Stoy Stoffelen op drums en de bescheiden maar briljante Mich Verbelen op bas) het vuurwerk dat in de nabijheid werd afgestoken te overtroeven.

Al moet het Lokerse publiek zeker ook een pluim krijgen voor zijn aandeel in dit succes: Raymond zat immers juist in een akoestisch gedeelte toen de kanonnade een aanvang nam, maar geen nood, duizend kelen brulden “Bleke Lena” mee, alsof het de allerlaatste hit van Eddy Wally was, wiens beeltenis overigens heel symbolisch de voeten van Raymond sierde.
Van het Groenewoud was zo ingenomen met de reacties van het publiek dat hij een aantal “gastvedetten” op het podium sleurde, zoals violist Wiet van de Leest (Douce Ambiance, Rue du Village, Rum) en “ge moogt niet klagen vanavond want ziehier Elvis zelf” zijnde Firmin Timmermans met “I just can’t help believing”. Toen zaten we al bij wat men dan noemt de “bisnummers”, maar Raymond ging in één ruk door: “Gloria”, “Some kinda wonderful”, zelfs “Save your kisses for me”. En toen het publiek (na een herneming van “Meisjes”) nog om meer schreeuwde, gooiden zij er maar een rotversie van “We shall overcome” én een Luk Bral-afgang tegenaan (*). Het mocht echter niet baten: ook dit werd meegebruld. Na ongeveer een half uur kreeg een accordeonist de verhitte jongeren (waaronder wijzelf! hoera, we zijn nog jong!) weer op hun plaats met een overjaarse versie van “Daar bij die molen” (of zoiets): de revolutie werd alweer een jaar uitgesteld…

Ronny De Schepper

(*) Ik citeer mezelf hier (in De Voorpost), maar ik geef toe dat ik ook niet meer weet wat ik hiermee bedoelde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.