Nadat hij haar zus Aloysia niet had kunnen krijgen, trouwde Wolfgang Amadeus Mozart 240 jaar geleden met Constanze Weber. Op de huwelijksdag zelf had vader Leopold nog altijd zijn toestemming niet gegeven, dat deed hij maar post factum en met veel tegenzin een dag later.

Dat had ook te maken met het feit dat vader Mozart in juli bij zijn zoon de Haffnersymfonie had gecommandeerd om daarmee het opnemen in de adelstand van Siegmund Haffner te vieren en dat Wolfgang deze nog steeds niet had opgeleverd. De familie Haffner woonde in Salzburg, maar Woolfie zat op dat moment reeds in Wenen, waar hij naartoe was “gevlucht” nadat hij nog liever ontslag nàm bij de aartsbisschop van Salzburg dan door hem ontslagen te worden, omdat hij het niet nam als een gewone bediende te worden behandeld die voor Zijne Excellentie een liedeken moest spelen als Zijne Doorluchtige Hoogheid er toevallig zin in had.
Wolfgang schrijft deze 35ste symfonie, de zogenaamde “Haffnersymfonie” (KV.385), met tegenzin. Niet omdat hij zijn jeugdvriend in de steek wilde laten, maar omdat hij volop aan het werken was aan een bewerking van zijn “Entführung aus dem Serail” voor houtblazers. Dat was immers een “hit” aan het worden en snoodaards lagen op de loer om met zo’n bewerking succes te gaan oogsten. Mozart wou hen tegelijk voor zijn en bovendien een beter product afleveren.
Op de koop toe was hij die maand volop aan het verhuizen n.a.v. zijn huwelijk. “Ik zal doen wat ik kan, het is met de beste bedoelingen,” schreef Wolfgang aan zijn vader, “maar ik weiger nu eenmaal minderwaardig materiaal af te leveren”. Het is geweten dat Leopold minder scrupules had.
Uiteindelijk kwam zelfs in stukken en brokken de symfonie niet op tijd klaar, zij het dat, àls ze af was (op 24 augustus), Leopold wel zo eerlijk was van zijn zoon te feliciteren met het resultaat. Anderzijds is hij nog altijd zo boos dat hij “vergeet” het manuscript terug te sturen tot in februari van het volgende jaar. Wolfgang heeft er hem in niet minder dan vijf brieven moeten om vragen. Toen hij ze uiteindelijk kreeg, was hij ze reeds compleet vergeten en was hij zelf verbaasd over de kwaliteiten ervan.
Voor de uiteindelijke versie verwijderde hij wel de mars en één van de twee menuetten, omdat die louter voor de feestelijkheden bedoeld waren. Anderzijds voegde hij er fluiten en klarinetten aan toe. Tussen haakjes, als we zijn brieven mogen geloven was Woolfie nog maagd toen hij trouwde: Constanzes zus Aloysia had hij dus blijkbaar “gerespecteerd” en hij was (nog?) niet naar prostituées gegaan omdat hij bang was voor een geslachtsziekte.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.