Het is vandaag 105 jaar geleden dat het verdrag van Korfoe werd getekend, waardoor Serviërs, Kroaten en Slovenen tesamen de staat Joegoslavië creëerden.

Ondertussen is de staat al opnieuw uit elkaar gevallen. Dat hing al in de lucht sedert de dood van maarschalk Tito, de laatste president wiens gezag nog door alle deelstaten werd aanvaard.
Dat Joegoslavië oorspronkelijk de vaandeldrager van de wielersport in Oost-Europa was (wegens de nabijheid van Italië?) wordt bewezen in 1948 wanneer de eerste Vredeskoers wordt gereden. Dat waren eigenlijk twéé rittenkoersen die elkaar tegemoet reden en die allebei door Joegoslaven werden gewonnen. In Praag won August Prosinek en in Warschau Alexander Zoric. Ploegen uit het westen waren wel welkom, maar mochten van hun thuisland niet deelnemen. In 1936 nam reeds een Joegoslavisch-Roemeense ploeg (tweemaal vier man van beide landen) deel aan de Ronde van Frankrijk.
Op het einde van de jaren zeventig ben ik met Sonia en de kinderen ook even op reis geweest naar Joegoslavië. Waar precies dat weet ik niet meer, maar het moet in een kustplaats helemaal in het noorden van het huidige Slovenië geweest zijn, want om er te geraken, moesten we door Trieste passeren.
En voor de rest herinner ik me dat we op een naturistencamping hebben gekampeerd, maar dat het daar zo druk was dat we, wat het baden zelf betreft, liever “wilde” naturistenstranden opzochten.
Dat deden we dan onder meer met Benny, de broer van Sonia, en zijn gezin, die we als het ware “toevallig” onderweg waren tegengekomen.
Joegoslavië, dat toen officieel nog een communistisch land was, was dus wel erg vrij naar de normen van die tijd. Vandaar ook dat we er een Tsjechisch paar tegenkwamen (Roddy was op het strand met hun dochtertje aan het spelen) dat voor het eerst sinds 1968 weer eens naar het buitenland op vakantie mocht (foto). De man was een burgerlijk ingenieur, als ik me goed herinner, en in dat fameuze jaar zat hij in het buitenland. Alhoewel hij desondanks braaf weerkeerde naar zijn gezin, mochten ze dus toch tien jaar het land niet meer uit. Uiteraard schrokken de man en zijn vrouw een beetje toen ik zei dat ik op De Rode Vaan werkte, maar uiteindelijk bleek dat toch geen bezwaar om een openhartige discussie te voeren. We beloofden ook nadien contact te houden, maar op mijn brief is nooit een antwoord gevolgd. Ik weet natuurlijk niet of de brief de familie ooit heeft bereikt… (*)
Het meest merkwaardige aan deze vakantie is echter wel een bezoek aan een grot, waarbij we kilometerslang in een treintje moesten zitten, dat door een gang reed die amper groot genoeg was om een mens door te laten (we werden aangeraden ons hoofd in te trekken). Het is ongelooflijk dat ik dit met mijn claustrofobie heb aangedurfd. Maar het resultaat was wel verbluffend. We kregen immers een ongelooflijke rondleiding door een jobstudent (“I smoke like a little chimney”) waarbij o.a. de “prehistorische” blinde vissen (blind omdat ze toch nooit het daglicht zagen) een grote indruk op mij maakten.

Ronny De Schepper

(*) Dat doet mij eraan denken dat ik destijds met de Blommenkinders ook reeds een vruchteloze poging had ondernomen om met een Tsjechische te corresponderen. We hadden op een bepaald moment immers besloten alle vier een “pennevriendin” te zoeken en ikzelf legde de lat dan voor mezelf maar meteen wat hoger en wou ze dus in het buitenland vinden. Zoals gezegd bleef mijn schrijven onbeantwoord. Om politieke redenen? Of gewoon omwille van het feit dat de inhoud van mijn brief niet erg veel indruk maakte op het meisje? Ik had het namelijk o.a. over wielrenner Jan Smolik, waarover toen de geruchten de ronde deden dat hij de eerste Oost-Europese prof zou worden (dat is uiteindelijk niet doorgegaan, al is zijn landgenoot Jiri Daler ongeveer tegelijkertijd wél prof geworden). Ik kon mij troosten met het feit dat ook de “Vlaamse” brieven van de drie andere Blommenkinders onbeantwoord bleven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.