Thomas Pidcock (foto Cs-wolves via Wikipedia) heeft gisteren op verbluffende wijze de koninginnenrit in deze Tour de France gewonnen door op Alpe d’Huez zijn medevluchters Leo Meintjes en Chris Froome achter zich te laten. Voor Froome was het de wederopstanding na zijn zware val van enkele jaren geleden in de Dauphiné. Pidcock is meteen de jongste Britse ritwinnaar ooit en ook de allerjongste winnaar op de Alp. In het klassement is hij nu opnieuw de top tien binnengedoken…

Thomas Pidcock (Leeds30 juli 1999) werd in 2016 Europees kampioen veldrijden bij de junioren. Drie maanden later werd hij tevens wereldkampioen in het Luxemburgse Belvaux. Hij klopte er met ruime voorsprong zijn twee landgenoten Dan Tulett en Ben Turner. In het daaropvolgende seizoen 2017-2018 maakte Pidcock de overstap naar de beloften. In zijn eerste seizoen in deze leeftijdscategorie won hij tien wedstrijden, tevens het eindklassement van de Wereldbeker en kroonde zich tot nationaal kampioen.

Ook op de weg is Pidcock succesvol. Zo won hij in 2017 Le Pavé de Roubaix, de juniorenversie van Parijs-Roubaix. In september van dat jaar werd hij ook nog wereldkampioen tijdrijden. In 2019 won hij voor de eerste keer een zware rittenkoers met veel hoogtemeters, de Tour Alsace. Twee weken later startte hij als een van de favorieten voor de eindwinst in de Tour de l’Avenir maar hij kwam in de zesde rit zwaar ten val in een afdaling bij hevige regen en moest opgeven. (Wikipedia)

Na de lockdown heeft hij in 2020 niet enkel de vierde en de zevende rit van de Giro Ciclistico d’Italia (vroeger beter bekend als de Baby Giro) gewonnen, maar ook de slotetappe op de Mortirolo. De 21-jarige Brit van Trinity werd uiteraard ook eindwinnaar.

Daarna is hij de tweede wereldkampioen e-mountainbike geworden (vorig jaar werd het eerste WK gewonnen door de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly). De jonge Brit haalde het op de modderige omloop van Leogang (Oostenrijk) voor de Fransman Jerome Gilloux en de Deen Simon Andreassen. Sven Nys maakte op het kampioenschap zijn (tijdelijke) comeback als renner. Hij werd 19de. (Sporza)

Tom Pidcock claimed his second world title in just a matter of days at the UCI Mountain Bike World Championships, winning the U23 men’s cross country race with a convincing performance. The future Ineos Grenadiers rider won the E-MTB race earlier at the Championships in Austria. Pidcock won the race 1:52 ahead of Christopher Blevins (United States), with Joel Roth (Switzerland) completing the podium. “It’s super nice to finish on a high, and to end the season like that,” Pidcock said after his win. “People said I could have raced in the elite race this weekend, but I wanted to end my time as an under-23 on a high and I don’t need to look back now, I can just move up to the elites.” (Cyclingnews)

Op 13 december 2020 was hij de beste op het lastige modderparcours van Gavere. De jonge Brit reed een dijk van een cross en liet op drie ronden van het einde metgezel Van der Poel ter plekke. Voor Pidcock was het zijn eerste zege in een klassementscross bij de profs. (Sporza)

Op 18 april 2021 heeft hij op machtige wijze de Brabantse Pijl gewonnen. In een sprint met z’n drieën ging Wout Van Aert aan van ver, maar hij werd nog verrassend overspoeld door de vinnige Brit. Een paar dagen later werd het sprintje nog eens overgedaan in de Amstel Gold Race. Deze keer werd Wout Van Aert tot winnaar uitgeroepen, al heb ik nog altijd geen finishfoto gezien die mij daarvan kan overtuigen. Tom Pidcock is nog maar 21 jaar en rijdt als neoprof zowat alle klassiekers in zijn eerste voorjaar. Het Vlaamse luik viel misschien wat tegen, al was het openingsweekend meer dan behoorlijk. Maar zijn vijfde plaats in de Strade Bianche en deze twee sprintaankomsten geven misschien aan tot welk type hij zal uitgroeien. (Sporza)

Vier dagen later tijdens de Amstel Gold Race werd Pidcock nipt tweede. In een millimetersprint verloor hij van Wout Van Aert. Het volgende doel van Pidcock was de cross-country mountainbike wedstrijd op de Olympische spelen in Japan. Eind mei wist hij zich onder meer dankzij winst in de wereldbeker van Nové Město als enige Brit te kwalificeren voor de spelen. Ondanks zijn verstoorde voorbereiding door een sleutelbreenbreuk begin juni 2021, wist Pidcock op 26 juli de gouden medaille te veroveren. 

Een volgende mijlpaal bereikte Pidcock begin 2022. In Fayetteville slaagde hij er in om als eerste Brit ooit wereldkampioen veldrijden te worden. Daarna heeft hij na Albstadt ook de tweede mountainbike wereldbekerrace van het seizoen gewonnen in het Tsjechische Nove Mesto. Een mooi opstapje naar zijn doel: in één en hetzelfde jaar wereldkampioen worden in drie verschillende disciplines: veld, weg, mountainbike… (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.