Naar aanleiding van de zeshonderdste verjaardag van de Guldensporenslag schreef de Gentse in het Frans schrijvende auteur Maurice Maeterlinck in Le Figaro een ophefmakend artikel onder de titel “Commémoration inutile”.

Maeterlinck ijverde voor het gebruik van het dialect i.p.v. het Algemeen Nederlands. In feite was dat omdat hij wilde vermijden dat het Nederlands in Vlaanderen een concurrent zou worden van het Frans. De definitie van Maeterlinck voor een flamingant luidde trouwens “iemand die te stom is om Frans te leren” (*). Zijn ideeën verwoordde hij dus in het artikel “Commémoration inutile” en leidde dan ook tot een grote controverse. Vooral Lode Baekelmans pakte hem hard aan in “Weekschrift voor Vlaanderen”, waarna Maeterlinck z’n verontschuldigingen aanbood en een tweede, genuanceerder artikel schreef onder de titel “anniversaire inutile”. Hij bleef echter bij zijn standpunt dat de Guldensporenslag een sociaal conflict en géén taalconflict was.
Terecht natuurlijk, maar toch doet dergelijke opvatting me een beetje denken aan het West-Vlaamse particularisme van Guido Gezelle dat het godzijdank nooit heeft gehaald of we leefden hier nog altijd in de Middeleeuwen! Bovendien verspreidde de franskiljonse Ligue Nationale ook pamfletten “in het Gentsch” onder de misleidende slogan “Gent aan de Genteneirs”, waarbij het dialect als wapen tegen het Algemeen Nederlands werd gebruikt, omdat het Frans meer te vrezen heeft van een algemene “beschaafde” taal dan van het particularistische dialect uiteraard.
Een paar jaar nadien zou Maeterlinck trouwens ook een petitie ondertekenen tegen de vernederlandsing van de Gentse universiteit (**). Toen was het hek helemààl van de dam natuurlijk!

Ronny De Schepper

(*) Joris Van Parys, “Sporen van Zola” in de negentiende aflevering van de Mededelingen van het Cyriel Buysse Genootschap (p.63-64).
(**) Het zogenaamde “Vertoogschrift der Vijftig” van 6 november 1921.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.