Vandaag 75 jaar geleden stortte in Roswell (New Mexico), vlakbij de luchtmachtbasis, een niet geïdentificeerd vliegend voorwerp neer. Oorspronkelijk verspreidde de luchtmacht een persmededeling, waarin sprake was van een “vliegende schotel” die was neergestort. Kort daarop werd deze boodschap in een tweede persbericht herroepen: “Het gaat om een weerballon die is neergestort.” Dertig jaar later zal een film opduiken, waarin militairen nochtans een lijkschouwing zouden verrichten op één van de passagiers van het neergestorte tuig (zie foto). Het zou daarbij gaan om een buitenaards wezen, dat evenwel merkwaardig goed overeenkomt met het heel clichématige beeld dat we hebben van dergelijke wezens in goedkope SF-films. De film wordt ondertussen dan ook over het algemeen als nep beschouwd. Het dorpje Roswell hield er wel een museum aan over en het toerisme is er pijlsnel gestegen!

Datzelfde jaar worden in Qumran de zogenaamde “Dode-Zeerollen” ontdekt, die aanleiding geven tot allerlei speculaties over minder bekende gegevens i.v.m. het leven van Christus. Nadat ze in 1992 eindelijk allemaal vertaald zijn, blijken ze echter weinig af te wijken van de gekende bijbelteksten.
Willy Courteaux start in 1947 bij Humoradio. Zijn voornaamste taak bestaat in het vertalen van stukken uit Moustique. Als hij echter voorstelt om onder het pseudoniem Max Helder ook een rubriek van klassieke platenrecensies te beginnen, wordt hem dit toegestaan. Volgens Karel Anthierens “had iedereen toen een schuilnaam, onder eigen naam publiceren vond men pretentieus” (Humo 15/2/2011).
In 1948 wordt op verzoek van de Unesco in Parijs het Internationale Theaterinstituut opgericht met als eerste voorzitter de auteur John Priestley.
Op 16 november 1949 bezetten de Gentse studenten het Gravensteen, enerzijds om te protesteren tegen de verhoging van de prijs van het bier, anderzijds tegen het feit dat de politie voortaan blauwe kepies zullen dragen in plaats van de goed herkenbare witte helm, zodat ze nauwelijks nog van postbodes zullen te onderscheiden zijn…
In 1951 vindt de Engelsman Eric Morley (1918-2000) naar eigen zeggen de “Miss World”-verkiezing uit, maar reeds vóór de Eerste Wereldoorlog organiseerden de Amerikanen zoals gezegd de “Miss Universe”-competitie.
In 1952 vinden Italiaanse schoenmakers de stiletto uit. William Maxwell Gaines (1922-1992) lanceert in de VS het humoristische tijdschrift “Mad”. De Gentse professoren Schrickx en Derolez hebben in The British Museum een ontmoeting met schrijver Angus Wilson, die daar is tewerkgesteld. De Egyptische kolonel Gamal Abdel Nasser stoot (zonder geweld) de door het Westen gesteunde koning Faroek van de troon. The National Association for the Advancement of Coloured People appealed to the Supreme Court that school segregation was unconstitutional. The Supreme Court ruled that separate schools were acceptable as long as they were “separate and equal”. It was not too difficult for the NAACP to provide information to show that black and white schools in the South were not equal.
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 breken op tientallen plaatsen in Zeeland de dijken. Hele dorpen verdwijnen onder water, meer dan honderdduizend mensen moeten worden geëvacueerd, het aantal slachtoffers bedraagt 1835 zal later blijken. Een kwarteeuw later zal deze ramp ook mij zuur opbreken. Mijn toenmalige echtgenote had het idee in haar hoofd gehaald van een huis aan te kopen. Ons oog viel op een hoevetje in Westdorpe, een buitenverblijf van een Antwerpse dokter. We hadden al 200.000 frank voorschot betaald, toen we op zoek gingen naar een lening om de rest van het huis af te betalen. Belgische banken weigerden dit echter omdat het in Nederland lag en Nederlandse banken omdat we in Nederland geen onderpand hadden. Alleen de AMRO-bank wou het er wel op wagen. Ze stuurden er een expert op af, maar die schatte de waarde op slechts de helft van de prijs die we moesten betalen. Dat had onder meer te maken met de ligging “aan de verkeerde kant van de dijk”. Op die manier konden we de afbetaling van het huis niet gefinancierd krijgen en waren we onze 200.000 frank voorschot kwijt. Nochtans had de dokter uiteindelijk besloten om het hoevetje niet te verkopen. Hij had dus helemaal geen nadeel gehad van het feit dat wij er een optie op hadden genomen, maar hij stak toch die 200.000 frank in zijn al rijk gevulde zakken. Zo werkt het kapitalisme: al het water vloeit naar de zee. Maar eens zullen de dijken nog eens barsten!
Nog in 1953 ontdekt de Britse wetenschapper Francis Crick (1916-2004) de DNA-structuur.
Op 17 januari 1954 wordt in Humoradio de rubriek Open Venster gestart door Karel Cavens, de latere hoofddredacteur van Robbedoes, op 9 mei gevolgd door de eerste aflevering van de rubriek “Moderne Muziek voor Moderne Mensen”. Op 4 juli wordt zelfs de eerste MMM-poll gehouden (Meest Markante Musicus), overigens gewonnen door Louis Armstrong vóór Duke Ellington en Dizzy Gillespie.
Tussen de bedrijven door werd 11 april 1954 uitgeroepen tot de saaiste en minst nieuwswaardige dag van de twintigste eeuw. En dat kwam zo: 300 miljoen nieuwsfeiten werden in een computer gestopt. Na talloze berekeningen werd vastgesteld dat op 11 april 1954 niemand bekend gestorven of geboren is. Er is dus eigenlijk niks noemenswaardige gebeurd – buiten het feit dat de Belgen reeds voor de vierde keer na WO II naar de stembus trokken. Al is een verkiezing in ons land niet echt `nieuws’…
Nog in 1954 is er de eerste aflevering van de Tiny-reeks (Gijs Haag), naar het Franse origineel (“Martine”) van Marcel Marlier. After looking at information provided by the NAACP, the Supreme Court announced in 1954 that separate schools were not equal and ruled that they were therefore unconstitutional. Some states accepted the ruling and began to desegregate. This was especially true of states that had small black populations and had found the provision of separate schools extremely expensive. However, several states in the Deep South, including Arkansas, refused to accept the judgment of the Supreme Court. Daisy Bates, the publisher of Arkansas State Press, started a campaign for desegregate schools in the state.
Vermoedelijk in 1955 (zeker niet eerder) wordt Marthe Versichelen als eerste “echte” vrouwelijke docent geïnstalleerd aan de Gentse universiteit. Ze geeft sociologie. De roeiclub Sport Gent verhuist naar de Watersportbaan. Op 9 mei loodst Konrad Adenauer (1876-1967) de Duitse Bondsrepubliek het NAVO-bondgenootschap binnen. Als reactie richten de Sovjets vijf dagen later het Warschaupact op.
In 1956 opent koning Boudewijn de eerste Belgische autosnelweg: van Brussel naar Oostende (105km). Nasser nationaliseert het Suez-kanaal, waardoor Fransen en Britten met Israëlische steun het land binnenvallen. Onder Amerikaanse druk moeten ze zich echter terugtrekken. Tijdens een meeting in het Antwerpse Sportpaleis op 29 september wordt Nest Sterckx na een lekke band door zijn verzorger opnieuw in de wedstrijd geduwd op een ogenblik dat het peloton juist nadert. Stan Ockers, op kop van het peloton, botst tegen Sterckx en neemt Van Looy en Voorting mee in zijn val. 36 uur later wordt Ockers dood verklaard.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.