Vandaag is het 25 jaar geleden dat Edith Volckaert, de Belgische violiste die 5de eindigde in de Elisabethwedstrijd 1971, het jaar dat ze ook laureaat was van de Tenutowedstrijd, is overleden (foto Jean Volckaert via Wikipedia).

Geboren in Gent, heeft ze toch les gevolgd in Brussel bij Carlo Van Neste. Haar eerste concert met orkestbegeleiding speelt ze in 1961, in het Conservatorium van Vevey, de plaats waar de familie Volckaert in 1960 naar toe verhuisd is. Ze vertolkt er met bravoure het Concerto in sol majeur, K 216, van Wolfgang Amadeus Mozart.

Tijdens de jaren die volgen speelt ze talloze concerten in binnen- en buitenland: Frankrijk, Engeland, Italië en Spanje. Daarnaast toerde ze ook op het Amerikaanse continent (Verenigde Staten en Canada) en in China. Sommige van die concerten speelde ze samen met haar zus, Muriel, eveneens violiste. Edith Volckaert zelf speelde op een viool van de Italiaanse vioolbouwer Giovanni Paolo Maggini (c.1580-c.1630), ook wel de “Piozzi” genoemd naar een vorige eigenaar, Gabriel Mario Piozzi. De viool zou dateren van 1620.

In 1971 neemt ze deel aan de Koningin Elisabethwedstrijd waar tijdens haar uitvoering van Concerto nr 1 van Sjostakovitsj een snaar op haar viool breekt. Ze behaalt er de vijfde plaats. In 1980 en 1989 was ze zelf jurylid voor de wedstrijd viool.

Volckaert leed de laatste jaren van haar leven aan een ongeneeslijke vorm van kanker die haar in 1992 fataal werd. Ze werd amper 43 jaar. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Edith Volckaert (1949-1992)

  1. Volckaert werd gecremeerd, haar assen zijn uitgestrooid op het chique kerkhof van Sint Gillis (Ukkel). Of er enig gedenkteken is weet ik niet, maar het kerkhof ligt vol met Belgische notabelen (vooral Franstaligen of de Franse taal genegen) en is best wat grafkunst te zien.
    Volgens hedendaagse wokies is het geen kerkhof maar een begraafplaats. Aan die verminking doe ik vooralsnog niet mee. Het kerkhof bevind zich dus op het grondgebied van Ukkel tussen Drogenbos en Linkebeek.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.