Het is vandaag 130 jaar geleden dat de Japanse wielrenner Kisso Kawamuro werd geboren.

Born the son of a ship’s captain, Kawamuro moved to France in 1918, where he was employed in the airplane and then automobile industries. He had participated in cycling races in Japan so he continued to ride in France. In 1926, he became the first Japanese to ride in the Tour de France (bovenstaande foto). Kisso Kawamuro was weliswaar ingeschreven als “toerist”, maar dat wilde eigenlijk gewoon zeggen dat hij geen deel uitmaakte van een ploeg. Toch viel deze 24-jarige (*) met zijn 64 kilogram een beetje te licht uit. Ook al werd de tijdslimiet tijdens de door windvlagen geteisterde rit naar Dieppe op 30% gebracht, toch kwam hij (net als 35 andere renners overigens) buiten de tijd aan en werd dus reeds na de eerste rit uit koers gezet.
He also entered the race in 1927 (eerste onderstaande foto), but on that occasion as well, he retired during the first stage. The next Japanese to enter the race would be Daisuke Imanaka in 1996, and the first Japanese to complete the Tour would be Yukiya Arashiro and Fumiyuki Beppu in 2009. In 2012 mocht er eindelijk een Japanner op het podium van de Tour: Yukiya Arashiro van Europcar kreeg de prijs van de strijdlust na een vroege vlucht. Drie jaar geleden kreeg Fumiyuki Beppu al diezelfde prijs, maar hij had de pech dat het na de slotrit van de Champs Elysées was. Hij kreeg de premie wel, maar werd niet op het slotpodium geroepen dat nu eenmaal apart is in Parijs.
In subsequent years, Kawamuro competed in demi-fond races in Germany[tweede onderstaande foto]. He eventually returned to Japan and worked in the motorcycle industry before passing away in 1973 at the age of 82. (Wikipedia; foto’s dankzij de Wielersite)

Referentie
Ronny De Schepper, Imanaka is niet de eerste Japanner, Het Laatste Nieuws 2 juli 1996

(*) Dat klopt natuurlijk niet met wat hierboven staat. Hoe zit dat dan in elkaar? De bovenstaande datum is van Wikipedia, op de Wielersite is hij tien jaar jonger. Mijn eigen tekst was daarop niet gebaseerd en toch stond er oorspronkelijk “de 25-jarige”. Ik meen me te herinneren dat mijn tekst voor Het Laatste Nieuws uit 1996 gebaseerd was op een artikel uit Miroir du Cyclisme. Daarom heb ik van die “25-jarige” een “24-jarige” gemaakt, maar in de inleiding behoud ik dan toch maar de datum van Wikipedia. Zo kan ik lekker op twee paarden wedden…
13615542437490KAWAMURO

tek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.