Vrijdag start de 109e editie van de Tour de France met een individuele tijdrit in Kopenhagen. Het spreekt dan ook vanzelf dat er vanaf nu tamelijk veel verwijzingen naar vroegere Rondes bij de verjaardagen zullen zitten. Zo is het vandaag al prijs met de eerste rit van de Ronde van 1957.

Eerst en vooral wil ik jullie wijzen op een website die ik pas heb ontdekt (maar hij is wellicht al veel ouder) en waarop alle ritten van de voorbije Rondes nog eens in het kort worden verteld. Zo ook dus de eerste rit van 1957 die van Nantes naar Granville ging over 204 km. Maar kijk, deze rit is van historisch belang geweest en precies dàt staat helemaal niet in de samenvatting. Het is namelijk zo dat André Darrigade, net als het jaar daarvoor in Luik (*), deze eerste rit heeft gewonnen, maar deze keer is het wel degelijk de tweede, Miguel Poblet, die de groene trui mocht dragen, want Darrigade mocht natuurlijk het geel omgorden. En dat was een nieuw principe (uiteraard om de sponsor te plezieren) dat ook nu nog altijd van toepassing is.

Ronny De Schepper

(*) Hij zou dit feit een jaar later nogmaals herhalen. En deze keer was dat in Gent! En Darrigade kreeg er maar niet genoeg van: ook in 1959 won hij de eerste rit (in Metz). In 1961 zou hij het nog eens overdoen (in Versailles). Enkel in 1960 viel hij in Brussel uit de toon met een 36ste plaats (winnaar: Julien Schepens). In 1962 was hij er nog eens dicht bij, maar in Spa moest hij nipt de duimen leggen voor Rudi Altig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.