Met ”Als de vaten barsten” is de tweede jaargang van de Scharnierreeks aan z’n einde gekomen. “Als je een verhalenreeks als tijdschrift wil versturen”, schrijven de uitgevers (AKO/EPO), “ben je verplicht ‘tegen de tijd’ te werken, (vandaar) dat er af en toe wel iets is misgelopen met de data en de volgorde van verschijnen”. Dat nummer 12 vóór nummer 11 verschijnt, is voor ons echter geen punt. Wèl heeft dat ‘tegen de tijd’-werken blijkbaar ook een nadelige weerslag op de kwaliteit zelf en dat is natuurlijk een ander paar mouwen.

Zo is “Als de vaten barsten” duidelijk niet ‘af’. Het is uiteraard gemakkelijk het open slot als stijlfiguur te gaan gebruiken, maar ook elders voel je dat men dit boekje over sluikstorten van Paul Staes en Rik Devroede beter nog een tijdje had laten bezinken.
Als we een soort van ‘hitparade’ van deze jaargang zouden opstellen (1. Laarzen, 2. Wounded Knee, 3. The Dreamers, 4. De vaten, 5. Mandekking, 6. Tango en Terreur), dan stellen we vast dat de “top drie” (toevallig ?) ook het eerst is verschenen. En “De vaten” liggen net op de wip om de balans van deze jaargang positief of negatief te doen uitvallen. Laat dat dan maar “positief” worden. Wij kijken dan ook reeds uit naar de derde jaargang waarin de onderwerpen echtscheiding, Mexico, huurlingen, emancipatie, wapenhandel en Polen aan bod komen.

Referentie
Ronny De Schepper in De Rode Vaan nr.26 van 1982

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.