Vandaag is het eveneens al dertig jaar geleden dat de Roemeens-Franse priester-schrijver Constant Virgil Gheorghiu is overleden.

Gheorghiu studeerde filosofie en theologie en was eerst journalist vooraleer secretaris te worden op het ministerie van buitenlandse zaken. In 1944 heeft hij zijn land verlaten, toen de Sovjet-troepen het fascistische regime van Ion Antonescu omver wierpen.
Hij week uit naar Frankrijk waar in 1949 “Het 25ste uur” verscheen, het boek waarmee hij internationale bekendheid zou veroveren. De roman beschrijft de verwarring die heerste in Midden- en Oost-Europa na de Tweede Wereldoorlog. Meer specifiek, it depicts the plight of a naive young farmhand, Johann Moritz, under German, Soviet and American occupation of Central Europe. Johann is sent to a labour camp by a police captain who covets his wife, Suzanna. At first, he is tagged as a Jew. Later, he is “rescued” by a Nazi officer who determines he is a perfect Aryan specimen and forces him into service in the SS as a model for German propaganda. Imprisoned after the war, he is severely beaten by his Russian captors, then put on trial by the allied forces because of his work for the Nazis. Traian, son of the priest Koruga, is a famous novelist and minor diplomat whose first internment comes when he is picked up as an enemy alien by the Yugoslavs. Once imprisoned, the two heroes begin an odyssey of torture and despair. In the end, Traian dies in a concentration camp, while Johann is forced by the Americans to enlist in the army, just as World War III is about to start, or to be interned in a camp (as well as his family) as a citizen from an enemy country. In 1967, Carlo Ponti produced a film based on Gheorghiu’s book. The movie was directed by Henri Verneuil, with Anthony Quinn as Johann, Virna Lisi as Suzanna and Serge Reggiani as Traian.
In 1958 verscheen “Les mendiants de miracles”. Max Embilint, erfgenaam van een groot fortuin, is mooi en intelligent. Aan de universiteit ontmoet hij Blanche Knorr, die hem wil huwen. Hij gaat akkoord, alhoewel zijn familie hem op het gevaar wijst van een huwelijk tussen hem, een zwarte, en haar, een blanke. En inderdaad, twee dagen voor het huwelijk wordt hij ontmand door de broers van zijn verloofde. Het (blanke) gerechtshof wil hem geen genoegdoening schenken en hij stort zich in de drank. Hij wordt uitgenodigd naar de Sovjet-Unie, waar men zijn haatgevoelens aanwakkert. Ze sturen hem dan ook naar Icibolia, waar hij de kannibalen aanzet hun missionarissen te vermoorden. Een brutale repressie door de blanken is het gevolg en daarmee gaat de wens van de USSR in vervulling: er ontstaat een algemene verontwaardiging tegen het imperialistische Westen. Het boek eindigt echter met de vraag: wie anders zijn de slachtoffers dan degenen die rechtvaardigheid wensen, die bedelen om mirakelen?
In 1959 verscheen de Nederlandse vertaling van “Pourquoi tuer Limitrof?”, in het Nederlands vertaald als “De verdenking”. Op een vroege ochtend wordt op een oude schoenmaker geschoten in een stadspark. Door wie en waarom? De schoenmaker Limitrof rijdt verschrikt weg in zijn oude auto. Hij laadt daardoor de verdenking op zich een ernstig misdrijf te hebben gepleegd. Op een ironische manier volgt dan de ontknoping, uiteraard na de nodige verwikkelingen. Er zit in het boek een eigenaardige soort spanning. Niet van het soort dat je ’s nachts nachtmerries bezorgt, maar het zet je wel aan om het (niet zo lijvige) werk in één adem uit te lezen. Als slotsom komt de politie er maar bekaaid van af, terwijl we ook hier weer de satire op de communistische bureaucratie voelen. De vertelling is geschreven in korte, afgebeten zinnen, kenmerkend voor de vlotte stijl van deze Frans-Roemeense schrijver.
In 1963 werd Gheorghiu gewijd als patriarch van de orthodox-Roemeense kerk. Hij stierf op 22 juni 1992 op 75-jarige leeftijd in Parijs.

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Virgil Gheorghiu (1916-1992)

  1. Veel meer dan wat er staat (en wat ik klaarblijkelijk ergens op het internet heb gevonden) kan ik u niet meedelen. Ik heb de film gezien en ik heb het boek in mijn bezit, maar ik geloof niet dat ik het al heb gelezen (en aangezien ik de film heb gezien, zal het boek nog niet zo vlug aan de beurt komen). Het spijt me.

   Like

   1. Momenteel heb ik ongeveer 12 versch. titels van deze auteur, ik heb juist de film niet gezien, Anthony Quinn speelt er in ! Let op, al geruime tijd is er nog een boek met dezelfde titel, [25e uur], en ook weer verfilmd, in omloop! Het is me een raadsel waarom.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.