Het is vandaag vijftig jaar geleden dat Clyde McPhatter is overleden. Hij was de eerste leadzanger van The Drifters…

In het begin van de jaren vijftig besloot Billy Ward, lesgever in gospel-singing, met vier van zijn leerlingen een groep te stichten in navolging van The Ink Spots. Bij het viertal zaten o.a. Clyde McPhatter, Charlie White, de latere leadzanger van The Clovers, en baszanger Bill Brown. Deze zong solo op hun eerste hit “Sixty minute man”, maar daarna werd McPhatter de leadzanger van The Dominoes, zoals ze toen nog heetten. Met hem werden de singles “Have mercy baby” en “The bells” opgenomen.
In 1953 verliet McPhatter de groep om de eigenlijke Drifters te stichten (bij Billy Ward & The Dominoes werd hij vervangen door Jackie Wilson) samen met de bas Bill Pinkney (1926-2007) en de gebroeders Andrew en Gerhart Trasher (resp.bariton en tenor), die voordien reeds bij The Silvertone Singers en The Thrasher Wanderers hadden gezongen, typische gospelgroepen die nummers brachten als “Moses smote the water”.
De eerste hit van The Drifters was “Money honey” van Jesse Stone. Het jaar daarop verliet McPhatter echter opnieuw de groep om een solocarrière op te bouwen. Zijn grootste succes zou “A lover’s question” worden, in 1958.
De overige Drifters hadden nog kleine hitjes met “Adorable” en “Ruby baby” (1955). Hierop nam Johnny Moore, de leadsinger van The Five Crowns, als interim de lead waar. Andere hitjes waren “I gotta get myself a woman” en “Soldier of fortune” (beiden uit 1956) en “Drip Drop” (1958). Dit laatste is het enige nummer waarop men Bobby Hendricks als lead-vocalist kan horen, want in 1959 gooit manager George Treadwell, die “eigenaar” was van de naam “The Drifters”, iedereen de deur uit. Omdat hij contractuele verplichtingen moest nakomen voor het fameuze zwarte Apollo Theatre in Harlem, neemt hij de groep The Five Crowns onder zijn hoede en laat ze opdraven als The Drifters. Deze keer is het meteen prijs. Leadvocalist Benjamin Nelson zal als Ben E.King wereldroem verwerven, want King heeft zijn naam niet gestolen!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.