Het is vandaag al 45 jaar geleden dat de Noord-Ierse acteur Stephen Boyd (links op de foto) op 45-jarige leeftijd in Californië aan een hartaanval is overleden.

Stephen Boyd werd geboren als William Miller. Zijn eerste filmrol speelde hij in 1955 in The man who never was. Les Bijoutiers du clair de lune uit 1957 met Brigitte Bardot maakte hem bekend bij het grote publiek. In 1959 speelde hij in The Best of Everything en zijn grootste rol uit zijn carrière, die van Messala in Ben-Hur van William Wyler (zie bovenstaande foto). Ben-Hur wordt zowat elk jaar heruitgezonden omwille van Goede Vrijdag (de kruisiging van Christus komt er inderdaad in voor), maar het is zeker niet het moraliserend-religieuze aspect dat deze film het zien waard maakt. Nee, eigenlijk draait het maar om één sequentie (allé, ‘k zal het toegeven: om twéé, de zeeslag mag er ook wel zijn) en dat zijn natuurlijk de fameuze wagenrennen, waarbij de kleurloze Ben-Hur het moet opnemen tegen de Schone Slechterik, Messala. Akkoord, het zal wel geholpen hebben dat deze rol werd vertolkt door Stephen Boyd (ik zat toen nog in mijn pré-heteroseksuele periode), maar toen ik volwassen werd en hoorde dat Charlton Heston (de vertolker van Ben-Hur) tevens de woordvoerder is van de wapenlobby in de Verenigde Staten, dan was ik toch wel fier dat ik met plezier de rollen van beiden in die wedstrijd had omgedraaid! Gore Vidal schreef met medeweten van William Wyler en Stephen Boyd (maar niet van Charlton Heston) overigens een homoband tussen Ben-Hur en Messala. Het werd zelfs tot de gangmaker van het conflict gepromoveerd: men liet veronderstellen dat ze in hun jeugd “intieme vrienden” geweest waren en bij het weerzien wil de “decadente” Romein Messala die relatie verderzetten. Als Ben-Hur dit weigert, neemt Messala wraak. Een gelijkaardige rol speelde Boyd overigens in The Fall of the Roman Empire van Anthony Mann met in de vrouwelijke hoofdrol Sophia Loren uit 1964.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Stephen Boyd (1931-1977)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.