Tijdens de 22ste Nationale Muziekwedstrijd, georganiseerd door het Gemeentekrediet van België in november 1986 te Gent, behaalde Els Van Zundert de 1ste Prijs voor fluit. De prijsuitreiking vond plaats op 8 maart 1987 in het Cultureel Centrum van Hasselt, tijdens een concert verzorgd door het nationaal orkest van België o.l.v. Mendi Rodan. De (op dat moment) 20-jarige Els Van Zundert woonde in Temse in de Kleine Dweersstraat (ondertussen woont ze in de Parklaan). Haar vader, Walter is klarinettist.

Els Van Zundert begon haar fluitstudie aan de muziekacademie in Sint-Niklaas bij Lena Lootens. Later studeerde ze aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen en beëindigde haar studies aan het Muziekconservatorium van Rotterdam bij Jo Hagen. Daarna vervolmaakte ze zich bij Marieke Schneemann.
Reeds op jonge leeftijd deed ze orkestervaring op in het BRT-Filharmonisch Orkest (1986-1989) en in het Rotterdams Philharmonisch Orkest (1989-1994). Kort na het behalen van haar einddiploma Uitvoerend Musicus (1992), werd ze fluitsolo in het Residentie Orkest in Den Haag. Een jaar later werd ze fluitsolo in het Radio Philharmonisch Orkest in Hilversum.
Nog in 1993 werd zij laureate van de wedstrijd Tenuto en maakte meteen haar radio- en tv-debuut als soliste met het BRT-Filharmonisch Orkest. De Beethoven Academie bood haar een concerttournee door België aan, waar zij de fluitconcerten van W.A.Mozart vertolkte.
Ze speelde onder dirigenten als Valery Gergiev, Bernard Haitink, Simon Rattle, James Conlon, Kazushi Ono, Antonio Pappano, Mariss Janssons, Michael Tilson Thomas, Dimitri Rojdjestvenski.
In kamermuziekformatie en als soliste trad zij onder meer op met het Nederlands Blazers Ensemble, het Asko Ensemble, het Ensemble Walter Boeykens, het Charlemagne Orchestra for Europe en de pianist Jan Gruithuyzen.
Met het Nederlands Blazers Ensemble maakte zij een tournee door Texas en gaf daar meerdere masterclasses. Als fluitdocente gaf ze les o.a. in de muziekacademie van Sint-Niklaas en het Rotterdams Conservatorium.
Zij wordt geregeld gevraagd o.a. in de Vlaamse Opera, het Rotterdams Philharmonisch Orkest…
Verscheidene Belgische componisten hebben spontaan de wens geuit om een compositie te schrijven voor haar, o.a. Frédéric Devreese, Robert Groslot en Wilfried Westerlinck.
Sinds 1995 is Els Van Zundert vast verbonden als fluitsolo aan de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel. Zij vormt ook een duo met de Franse harpiste Agnès Clément. Samen musiceren ze o.a. in de reeks kamermuziekconcerten in de Munt.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.