Leo Blokhuis meldt op FB dat gisteren de Canadese zanger Ronnie Hawkins is overleden op 87-jarige leeftijd. Hij werd destijds begeleid door The Hawks, die de basis zouden vormen van de latere Band, waarmee Bob Dylan een hele tijd zou toeren.

Ronald “Ronnie” Hawkins (Huntsville10 januari 1935) is een Amerikaanse rockabilly-artiest. Hij begint zijn carrière in Arkansas, Verenigde Staten, maar breekt pas echt door als hij naar Ontario, Canada vertrekt. Twee van de drie Hawks willen niet meeverhuizen naar Canada. Pianist Will “Pop” Jones en gitarist Jimmy Ray “Luke” Paulman gaan terug naar de Verenigde Staten om te trouwen. Alleen de drummer, Levon Helm, blijft. De lege plekken worden opgevuld door vier Canadezen: gitarist Robbie Robertson, bassist Rick Danko, pianist Richard Manuel en toetsenist Garth Hudson. Deze samenstelling zal een aantal jaren later goud blijken. In 1963 zal deze band, die zich The Band noemt, zich eerst aansluiten bij Bob Dylan om zich daarna succesvol als zelfstandige act te bewijzen. In 1976 treedt Hawkins op tijdens het afscheidsconcert van The Band. Hiervan wordt onder de naam The Last Waltz een concertfilm gemaakt door Martin Scorsese (foto YouTube met Robbie Robertson) .

Hawkins heeft een grote invloed gehad op de (Canadese) muziekwereld. Hawkins neemt in totaal meer dan vijfentwintig albums op. Relatief bekende nummers zijn Who Do You Love?Hey Bo Diddley, en Suzie Q, dat laatste geschreven door zijn neef Dale Hawkins.

In de jaren zestig van de vorige eeuw is Hawkins, die ook bekend staat onder de namen “Rompin’ Ronnie”, “Sir Ronnie”, “Mr. Dynamo” en “The Hawk”, een van de belangrijkste figuren in de wereld van rock’n’roll in Toronto, Canada. Maar uiteindelijk is hij bekender geworden om de rol die hij heeft gespeeld in de carrières van andere artiesten. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.