Op 2 november 1936 zendt de BBC voor het eerst twintig minuten televisiebeelden uit en reeds op 29 mei 1937 worden ook de eerste live-beelden van een wielerwedstrijd uitgezonden (*). Met name de start van een wedstrijd ter gelegenheid van the Sunday Pictorial Cycling Festival in het Londense Alexandra Palace, beter gekend als “Ally Pally”.

De reden dat de start en niet de aankomst werd uitgezonden had (naast het evidente verschil in moeilijkheidsgraad in deze beginperiode van de televisie) wellicht ook te maken met het feit dat de start werd gegeven door de (jarige) Australiër Hubert Opperman (de latere Sir, want gewezen minister), die in 1928 een belangrijke rol had gespeeld in de Ronde van Frankrijk. Zijn naam zal alvast eerder de eeuwigheid ingaan dan die van de winnaar van de race, de Schot Jackie Bone (**).
06 jackie bone 1938

Ronny De Schepper
(*) Misschien is het ook wel wereldwijd de eerste wielerwedstrijd die op televisie kwam, tenzij dit de Olympische wegrit van 1936 was in Berlijn, waar Jackie Bone overigens ook aan deelnam.
(**) Jackie Bone werd geboren op 17 september 1914 en zou nog altijd in leven zijn, maar daar heb ik eerlijk gezegd mijn twijfels over.

2 gedachtes over “85 jaar geleden: Jackie Bone wint de eerste geteleviseerde wielerwedstrijd

  1. hallo ronny, ik heb laatst een medaille cyclobal gezien met op voorzijde Sunday Pictorial Cycling Festival en op rugzijde international Cycle Ball Manchester 1937 (dus niet london)
    weet je hier iets meer over
    rudy bondue

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.