Het is vandaag al tien jaar geleden dat Tuur Decabooter, “El Toro”, is gestorven.

27 tuur de cabooter

Tuur Decabooter werd “El Toro” genoemd omdat hij vooral in de Ronde van Spanje schitterde. In 1960 behaalde hij er drie ritoverwinningen, wat hem tevens de eindoverwinning in het puntenklassement opleverde. Zijn populariteit in Spanje was zo groot dat hij bij zijn afscheid in 1967 nog werd uitgenodigd voor de Zesdaagse van Madrid, waarin hij overigens tweede eindigde aan de zijde van José Manuel Lopez Rodriguez, achter het Nederlandse duo Jan Janssen-Gerard Koel en voorafgaand aan de Australiërs Ron Baensch en Sid Patterson.
Daarnaast won hij ook de Ronde van Vlaanderen, eveneens in 1960, nadat hij in 1955 en in 1958 de klassieker ook al had gewonnen bij resp. de amateurs en de onafhankelijken. Die Ronde van Vlaanderen was de eerste wedstrijd die ik op televisie heb gezien, althans toch de eerste die ik me kan herinneren. Decabooter versloeg in de sprint niemand minder dan Jean Graczyk en Rik Van Looy.
In 1958 won hij tevens de kermiskoers in Temse, maar dat vernoem ik enkel omdat dit in mijn geboortedorp was, want Tuur won tientallen wedstrijden van dat niveau. Belangrijker was zijn overwinning in de Omloop Het Volk van 1961, Kuurne-Brussel-Kuurne in 1964 en Nokere Koerse in 1965. Dat jaar speelde hij ook een beslissende rol in het kampioenschap van België dat werd gewonnen door zijn schoonbroer Walter Godefroot ten nadele van Eddy Merckx .

06 brigitte bardot

Totaal ten persoonlijken titel wil ik ook nog vermelden dat ik mij herinner dat Tuur het grote idool was van Maria Vercauteren-Nys, de moeder van mijn beste vriend uit die tijd, Ronny Vercauteren, bij wie ik in die tijd vaak ging spelen. Dat was onder meer ook met onze wielerprentjes, waarbij ik de eigenaardige bijgedachte had ontwikkeld dat de kamer waarin Tuur Decabooter, maar b.v. ook Mieleke Daems (van wie ik mezelf wijs maakte dat het aangetrouwde familie was, aangezien een verre neef van mij Jos Daems heette), was gefotografeerd, dat dit de huiskamer van de ouders van mijn vriend was.
Decabooter reed bijna zijn hele carrière voor Groene Leeuw (één jaar Liberia in 1962 en twee jaar Solo in 1963-64 uitgezonderd). Bij zijn afscheid van het peloton in 1967, vulden meer dan 7.000 supporters het Gentse Kuipke voor de populaire Tuur. Hij overleed tijdens een fietstochtje langs de Schelde.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.