Vandaag is het 35 jaar geleden dat op het Nederlandse autocircuit van Zandvoort Alain Vincx, die liveshows en stunts in heel wat Belgische films deed, live op tv is onthoofd toen hij tijdens een recordpoging met een auto door vier bussen wilde rijden (foto YouTube). Zijn naam dook jaren later ook op in het dossier van de Bende van Nijvel.

Vincx uit Waals-Brabant was rallyrijder en stuntpiloot. Als lid van de zogenoemde ‘Sudisten’ – een groep jonge delinquenten ten zuiden van Brussel – maakte hij begin jaren 80 mee de regio Eigenbrakel en Waterloo onveilig. De groep pleegde vandalisme en lokte vechtpartijen op buurtfeesten uit. In september 1981 is de groep opgerold. Of Vincx een grote rol speelde, is niet duidelijk. Overige Sudisten waren een pak jonger.

Zijn reputatie als stuntpiloot was gekend. Geïnteresseerden konden hem inhuren om een verkeersongeval te ensceneren en zo de verzekeringen op te lichten. Hij werd hiervoor in 1984 veroordeeld.

Vinckx’ naam valt in het onderzoek naar de nachtelijke inbraak op de Colruyt van Nijvel op 17 september 1983 waarbij drie doden en twee zwaargewonden vielen. Aan deze drievoudige moord dankt de Bende haar naam. De Vlaamse pers spreekt sindsdien van ‘de bende van Nijvel’, terwijl de Franstalige collega’s steevast het op de ‘tueurs de Brabant-Wallon’ (‘de moordenaars van Waals-Brabant’) houden.

De hoge snelheden bij de achtervolging wijst volgens sommigen op een bestuurder die vertrouwd was met de heuvelachtige streek. Was Vincx de chauffeur van de Bende? De in 2012 overleden procureur Jean Deprêtre meende van wel. Volgens Het Nieuwsblad kende Vincx de Colruyt van Nijvel maar al te goed. Hij oefende geregeld in de buurt op het in 1981 gesloten circuit van Baulers. Deze auto-omloop was de plek waar in 1972 en 1974 de Grote Prijs F1 van België plaatsvond. Na het faillissement is het circuit omgebouwd tot industrieterrein. (Het Laatste Nieuws)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.