Je hoort de laatste tijd dikwijls klagen dat er een overaanbod van wielrennen op TV zou zijn. Als verstokte wielerliefhebber heb ik dergelijke bewering altijd bestreden. Er bestaat niet zoiets als een “overaanbod”. Het is net zoals met al die mailtjes die je in je bus krijgt: als het je niet interesseert, kijk je er gewoon niet naar, zo simpel is het.

Alhoewel. Sinds gisteren ben ik daar toch anders gaan over denken. Ik vind het zeer lovenswaardig dat de VRT de heropstanding van de Ronde van België wil ondersteunen met rechtstreekse televisieuitzendingen, maar als een spannende etappe in de Giro d’Italia (foto YouTube) moet wijken voor een vreselijk saaie tocht door de West-Vlaamse poldervlakte dan stel ik me toch vragen. Dan vraag ik me bijvoorbeeld af of sponsorbelangen hier niet gingen doorwegen op kijkersbelangen?
Ik heb ook nog een technisch vraagje (vandaar dat dit artikeltje niet enkel bestemd is voor wielerliefhebbers, maar ook voor mensen die iets met televisie te maken hebben): aangezien ik veronderstel dat de VRT een vast bedrag heeft neergeteld voor de captatie van de Giro (met andere woorden niet afhankelijk van de duur van de uitzendingen), is het dan op zijn minst niet mogelijk om af te wisselen tussen beelden uit de Giro en uit de Ronde van België? Of is dat technisch een te grote heksentoer? Ik hoor het wel!

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Twintig jaar geleden: wielrennen op TV

  1. Ondertussen is de VRT het contract met de RAI kwijt gespeeld, maar geen nood Eurosport zendt nu ELKE rit volledig uit. Het is soms zo saai dat ze er twee reporterteams op zetten. De eerste honderd kilometer of zo worden dan door Jan Hermens ingevuld samen met Koen De Kort of Erik Breukink en pas daarna is het de beurt aan Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon. Ik moet toegeven: naar de interactie tussen deze twee kan ik blijven luisteren, ook al geeft Jeroen soms blijk van een ontstellend gebrek aan algemene kennis. Zo had hij nog nooit van de opera “Cavalleria Rusticana” gehoord of van de Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeiffer. Maar Karsten Kroon vult dit tekort schitterend aan. Al heeft ook hij soms last van zijn geheugen. Zo herinnerde hij zich bij de start van de Giro dat hij wel reeds in Budapest was geweest, maar met welk meisje dat wist hij niet meer. Dit werd dan een dagenlang feuilleton tot we uiteindelijk te weten kwamen dat het een zekere Cleo was geweest. Ook de dagelijkse discussie over de taartjes die ze krijgen voorgezet is hilarisch!

    Like

  2. Karsten is geweldig grappig, kent koers en is als mens meer ontwikkeld dan Jeroen.
    Ik heb sinds verleden jaar ook een abonnement genomen op de eurosport-player (39 euro p jaar), dan kan je meteen ook alle kleinere koersen volgen die niet op Europsort 1 of 2 komen evenals de (kleinere) dameskoersen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.