Het is vandaag ook al twintig jaar geleden dat de Vlaamse televisiepionier Bob Van Bael (links op de foto) is overleden. Op mijn blog komt hij twee maal ter sprake. Eerst als presentator van de quiz “100.000 of niets” en daarna als één van de makers van “Terloops” (zie hieronder). Helaas heb ik niets over zijn voornaamste verdienste, namelijk zijn medewerking aan de voorloper van “Terloops”, “Echo”…

« Terloops » (27-12-80) bevatte als eindejaarsgeschenk drie afleveringen die eerder dit jaar al op het scherm waren geweest maar die men herhaalde omdat men hen zo goed vond. Nieuw was het fragment gewijd aan een kerstshow in de gevangenis van Dendermonde waaraan mensen als Ann Christy, Micha Marah, Jimmy Frey e.a. gratis en voor niks hun medewerking verleenden. Aan de hand van interviews van de directeur der instelling, van gevangenen en van enkele optredende vedetten, werd een vrij overzichtelijk beeld opgehangen van het leven in het « prison ». De gevangenis in kwestie kwam er goed uit en… dat kon enkel plezier doen. Men moet immers niet overal de opgeslotenen als waardeloos uitschot beschouwen. Wanneer gaat Bob Van Bael evenwel eens op bezoek in een instelling waar men er laatstgenoemde mening wel op nahoudt. En dan liefst niet op een feestdag…

In « Terloops » (19-2-83) zat er een zeer interessante bijdrage over de riolen van Brussel en de arbeiders die daar voor « orde en zuiverheid » zorgen. Men kreeg daarbij soms onthutsende, totaal verrassende beelden te zien die van de reportage een soort archief-stuk kunnen maken. De Vlaamse brigade die onder de hoofdstedelijke grond opstapt (dit aspect werd wel wat te nadrukkelijk in oppositie gesteld met de situatie van de vreemde arbeiders die gemeenlijk het vuile werk moeten opknappen) levert daar klaarblijkelijk zeer verdienstelijke arbeid in zeer zware omstandigheden. En is er nog fier op ook. Bravo zo… en nog meer soortgelijk reportage-werk, volgens ons nog altijd een hoekpijler van het tv-gebeuren… (De Rode Vaan nr.9 van 1983)

Traditioneel op zaterdagavond is er ook Terloops waarin deze keer (20-10-84) een interessante reportage zat over het telen van witloof en de problemen van de telers. Een meer menselijke dan economische benadering van het probleem die er mocht zijn. Al bleven we toch wat op onze honger – zeker na het zien van al dat lekkere witloof. Een algemene situering over de witloofproductie had zeker het geheel verrijkt. (De Rode Vaan nr.44 van 1984)

In « Terloops », het magazine met nieuws in de marge, is er met enige vertraging (9-6-84) veel aandacht besteed aan de herdenking van D-Day. Niet de officiële plechtigheden werden daarbij in beeld gebracht maar meer de nevenaspecten. De hoofdaandacht van « de reporter ter plaatse » ging naar de samenkomst van verzamelaars van oud legermateriaal. Uit alle hoeken van Europa waren deze nostalgiekers op het strand tezamen gestroomd om verkleed als G.I.’s en Tommies rond te rijden. Wanneer uit dit hele carnavalsgedoe een verzuchting naar vrede en ontwapening te voorschijn ware getreden, zou men van onschuldig kindervermaak hebben kunnen gewagen. Hier ging het evenwel in de eerste plaats om verheerlijking van wapengekletter. Het feit dat ex-Korea-strijders het hoge woord voerden in de vraaggesprekken wees voldoende op de richting van hun mentaliteit. Wij vonden het dan ook verre van gelukkig dat « Terloops » zoveel zendtijd hieraan besteedde. (De Rode Vaan nr.25 van 1984)

Lode De Pooter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.