De zangeres die zonder twijfel het meest op mijn videobanden staat, is de Nederlandse Jody Pijper. Nochtans zou ik haar op bovenstaande foto helemaal niet herkennen. Ze is immers pas mijn leven binnengestapt toen ze het (nooit bereikte) vedettendom vaarwel had gezegd en als achtergrondzangeres naam en faam maakte…

Gerrie Pijper (zoals ze echt heet) begon haar muzikale carrière in 1972 in Den Haag. Met Robbie van Leeuwen (van Shocking Blue) nam ze in 1973 haar eerste single op, “Diana in her dreams”, met op de B-kant “Now he’s gone”. In dat jaar nam ze ook een cover van het Dolly Parton-nummer “Jolene” op. Freddy Haayen verzorgde voor beide singles de muzikale productie. In 1974 zong ze voor korte tijd bij Jupiter. In de tweede helft van de jaren zeventig was Pijper lid van de studiogroep Rainbow Train, onder leiding van Hans Vermeulen. In dat verband nam ze onder meer muziek op voor Lucifer, Anita Meyer (die ook deel uitmaakte van Rainbow Train) en Peter Hollestelle.
In 1978 vormde Pijper met allerlei studiomuzikanten (onder wie haar zus Lilly Pijper en Peter Hollestelle) The Hachee Band, waaruit Cashmere ontstond. Na verloop van tijd verlieten leden deze band en bleven Jody Pijper en Hollestelle als duo over. In 1979 hadden ze succes met een cover van het door Albert Hammond en Leo Sayer geschreven liedje “Love’s what I want”. Op de B-kant hiervan stond het door Pim Roos geschreven “I need love”. Hun debuutalbum (Cashmere) werd door Schel Schellekens geproduceerd en in 1980 uitgebracht.
Begin jaren tachtig nam Pijper deel aan het door Jaap Eggermont begonnen Stars on 45-project. Ze maakten discoversies van bekende hits. Hun single “Stars on 45”, een medley met onder meer muziek van The Beatles en Shocking Blue, werd een nummer één-hit in Nederland en de Verenigde Staten. In het Verenigd Koninkrijk bereikten ze er de tweede plaats mee. In 1982 trad Pijper op als achtergrondzangeres voor Bill van Dijk (met het liedje “Jij en ik”) op het Eurovisiesongfestival 1982. Ze zette in dat jaar als Jody Myles ook haar solocarrière voort. In 1983 werd haar eerste soloalbum (zie foto) uitgebracht en in 1985 haar tweede album (Jody’s Private Luxury). Met The Eddy Starr Singers (naar Ed Starink) nam zij het coveralbum Golden Love Songs (1984) op.
Eind jaren tachtig deed Pijper veel werk als studiomuzikant en nam ze ook reclamespotjes op. In 1985 begon ze Jody’s Vocal Agency, een uitzendbureau voor achtergrondzangers. In 1987 vormde ze de groep Jody’s Singers.
In 1990 nam Pijper voor de tweede keer deel aan het Eurovisiesongfestival als achtergrondzangeres van Maywood (met “Ik wil alles met je delen”). Van Jody’s Singers werd in 1991 het album Voor boeren, burgers en buitenlui uitgebracht. Hierna gingen de andere leden van deze groep verder als Fantasix. In 1994 (met Willeke Alberti) en 1996 (met Maxine en Franklin Brown) deed ze weer mee aan het Eurovisiesongfestival.
In 1997 werkte Pijper voor het eerst samen met Jan Rietman. Ze verzorgde met Han van Eijk en Dian Senders de zang in het succesvolle televisieprogramma Het Gevoel Van… Ik denk dat ik haar hier heb leren kennen. In 2000 werd van Rietman en Pijper het album Het grote meezingfeest uitgebracht. Met Ibernice MacBean en Ingrid Simons trad ze voor de vijfde keer op het Eurovisiesongfestival op, ter begeleiding van Sergio. In de jaren 2000 verzorgde Pijper verder de achtergrondzang voor albums van onder anderen Jan Smit, Jan Keizer, Kate Ryan en Will Tura. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.