Vandaag wordt Graciela Araya (foto YouTube) officieel zestig jaar (ikzelf heb ooit het geboortejaar 1958 gevonden, maar dat zal wel “een vergissing” zijn…).

06 graciela araya als carmen

Zij is een Chileense mezzo, verbonden aan de Wiener Staatsoper, waar ze Octavian en Carmen heeft gestalte gegeven. In de Nederlandse Opera was ze Penelope in “Il ritorno d’Ulisse” en in de Munt alweer Carmen, waarvan ze haar fetisjrol schijnt te maken. Vocaal is ze trouwens een heel andere mezzo dan zeg maar Cecilia Bartoli of Jennifer Larmore. Naar eigen zeggen kan ze Rosina wel aan, maar met moeite, zodat ze er zich niet goed bij voelt. Hetzelfde geldt dan “uiteraard” ook voor Mozart-rollen. Die rol van Penelope was voor haar dan ook veeleisend en uitzonderlijk. Het is evenmin te verwonderen dat ze een tegengestelde opinie over het karakter van Carmen had. Zij ziet ze namelijk wél in de flamenco-traditie, maar ze wil evenmin een kwaad woord over haar horen: “Het is haar culturele eigenheid.” Waar hebben we dat nog gehoord?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.