Mirek Coutigny (foto Facebook) geeft al vroeg blijk van een bijzondere muzikale aanleg. Hij startte zijn pianolessen op zevenjarige leeftijd. Een jaar later werd hij leerling van Heidi Vandermeersch aan de Ieperse Academie voor Muziek en Woord. Zes jaar later, in juni 2006 behaalde hij het diploma hogere graad piano met de grootste onderscheiding. Hij legde ook het eindexamen kamermuziek af (bij Geert Acke) en behaalde er eveneens de grootste onderscheiding, een prestatie waarvoor hij van het Stadsbestuur Ieper de stadsmedaille kreeg.

Zijn eerste concert gaf Mirek in 2001. Sindsdien treedt hij geregeld op met orkesten als Il Novecento, de Sébastian Strings, Brussels Philharmonic Orchestra en meermaals met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de vertolking van het Concerto voor piano en trompet van Dmitri Shostakovich.
Mirek was in 2006 laureaat in de finale van Dexia Classics. Zijn eerste cd, ‘Arabesque’, is een bloemlezing uit het favoriete repertoire van deze jonge pianist.
Sinds 2001 is Mirek leerling van Marie-Noëlle Damien. Vanaf 2004 studeert hij bij Jean-Claude Vanden Eynden in het ‘Centre Eduardo Del Pueyo’ in Brussel.
Mirek liep school in het Lyceum in Ieper en volgde er Latijn-Moderne Talen. Hij is lid van de popgroep ‘Trust’ die in 2007 België vertegenwoordigde op het Junior Eurovisiesongfestival in Rotterdam.

Ik vermoed dat hij de zoon is van Dirk Coutigny, die van april 1995 tot juli 2016 intendant was van het Symfonieorkest Vlaanderen en sinds 2007 ook van Het Kamerorkest Brugge. Het zou me dan ook niet verbazen als zijn voornaam geïnspireerd mocht zijn op mijn Tsjechische confrater Mirek Czerny.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.