Hagar Peeters is een Nederlandse dichteres en columniste, die in deze laatste hoedanigheid dan ook te gast was in een aflevering van “Tien voor Taal”, waarin ze het opnam tegen Vlaamse columnisten, waarbij o.a. Geert Stadeus, die overigens de uiteindelijke winnaar werd.

Nog voordat ze een bundel had uitgebracht, brak Hagar door als rapdichteres op het Double Talk-festival in 1997. Peeters debuteerde in 1999 met de bundel “Genoeg gedicht over de liefde vandaag”. Deze werd genomineerd voor de NPS-Cultuurprijs. In 2003 verscheen “Koffers Zeelucht”, dat bekroond werd met de Jo Peters Poëzieprijs 2004. Als onderdeel van deze prijs verscheen in beperkte oplage de bundel “Nachtzwemmen”.
Hagar Peeters studeerde Cultuurgeschiedenis en Algemene Letteren aan de Universiteit Utrecht en schreef voor het satirische studentenweekblad Propria Cures. Met haar doctoraalscriptie Gerrit de Stotteraar – Biografie van een boef won zij de Nationale Scriptieprijs 2001 van Het Parool. Deze biografie van de inbreker Gerrit de Stotteraar (1920-2003) werd in boekvorm uitgegeven door uitgeverij Podium. Zij was op 13 oktober 2007 te gast bij Hilde Braet ter gelegenheid van de Gentse editie van “Dichter aan huis”. In tegenstelling tot de andere dichters die we aan het werk zagen, was ze uiterst karig met toelichting bij haar werk. Het enige wat ze zei was dat ze vroeger korte, ritmische gedichten schreef en nu werk van lange adem. Haar streven was de oude traditie van één lang gedicht dat als zodanig een boek vormt weer op te pikken. Een lovenswaardig initiatief, maar ik heb de indruk dat dergelijke gedichten dan ipso facto episch-lyrisch moeten zijn. Denk maar aan “The Rhyme of the Ancient Mariner” van Coleridge b.v. En Hagar (haar ouders moeten een practical joke met haar hebben uitgehaald, want uiteraard denkt iedereen bij het horen van die naam aan Hagar de Viking, ik had dan ook een ruige bebaarde bonk verwacht) schrijft eigenlijk uitsluitend liefdesgedichten. Wat eerlijk gezegd nogal vermoeiend is, zelfs als je ze slechts twintig minuten moet uitzitten, zoals in deze formule het geval was. Wat zal dat dan worden als ze zo een heel boek door emmert?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.