Eindelijk zouden we zo zeggen. Vandaar trouwens dat deze eerste plaat van het Gentse Speeltheater meteen een soort van verzamelelpee is geworden.

Wordt ze inderdaad vooral gekoppeld aan de huidige kindermusical « Vogel-vrij » dan werden ook uit vroegere producties een paar nummers geselecteerd. « De eerste drie om nostalgische redenen », aldus Eva Bal. Een eerlijk standpunt maar een beetje zwak natuurlijk. Maar kom, « Ik heb een beer » en « Vreemd kind in je straat » uit de gelijknamige musical van 1976 vallen nog best mee.
Anders is het gesteld met « Pim » uit het tienercabaret « Tijdelijk geschift » (1978). Frank Jacobs heeft destijds deze productie met superlatieven overladen in de r.v., dus nemen we aan dat binnen het stuk zelf dit nummer op z’n plaats kwam, maar op deze plaat vloekt de pure cabaretstijl met de naar voorzichtige pop neigende andere nummers, die ook qua tekst minder zwaar op de hand zijn.
Vandaar dat we het een spijtig beslissing vinden dat uit de o.i. beste musical « Spring » slechts één nummer is overgenomen, namelijk « Luciana » gezongen door Mia Grijp (foto). Als redenen hiervoor werden immers precies de bezwaren opgesomd die wij tegen « Pim » hebben : te zeer gebonden aan de productie zelf en andere stijl.
De rest (nog zes liedjes) is zoals gezegd uit « Vogel-vrij » overgenomen. Bevredigend, zouden we zeggen, net als de musical zelf. Chris de Braekeleer (drums), Paul Schoors (gitaar), Erik de Wolf (bas) en Johan van den Eede (piano, ook de man die alles heeft getoonzet en de productie in handen heeft) verdienen een poot.
Het Speeltheater begint ook eerlang een « offensief » in het Gentse Arcatheater om z’n lopende producties nogmaals aan het publiek voor te stellen. Dat zijn : « Reinaert de Vos » (maandag 10 mei, 14 u.), « Soort zoekt soort » (maandag 3 mei, 10 u. en dinsdag 11 mei, 19 u.), « Tot we kwaad worden… » (zondag 9 mei, 20 u.) en « Malle-mannen-mannetjes » (zondag , 9 mei, 15 u. en dinsdag 11 mei, 14 u.).
Even in herinnering brengen dat « Reinaert de Vos » de eenmansopvoering is van Raymond Bossaerts en zeker de moeite waard om bij te wonen. « Tot we kwaad worden… » daarentegen is een zwakke productie van en over tieners, maar — althans zo houdt men ons voor — de kritiek is ter harte genomen en « er is aan gewerkt ». Op « Soort zoekt soort », de « opvolger » van het uitstekende tienerstuk « Pas maar op… of anders », en de « Malle-malle-mannetjes » voor kinderen van vijf tot zeven jaar komen we nog terug van zodra we een voorstelling hebben kunnen meepikken.

Referentie
Ronny De Schepper, Het Speeltheater heeft nu ook z’n plaat, De Rode Vaan nr.18 van 1982

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.