Lorenzo Carola (foto YouTube) die ik dertig jaar geleden aan het werk hoorde in de “Carmina Burana” met de Harmonie van de Gidsen, afficheert zich nu als tenor, maar was destijds toch wel echt een bariton.

Het was trouwens dezelfde als degene die mij zo ontgoochelde tijdens de halve finale van de Elisabethwedstrijd 1992 (*). Een volstrekt on-Italiaanse bariton, die nochtans uit de laars van Europa afkomstig is, maar die in die halve finales hoegenaamd niet thuishoorde, evenmin als zijn collega-baritons Anastassios Christoyannopoulos, Craig Morphis of Gavin Carr. Je zou je zelfs gaan afvragen wat er met die stemsoort scheelt, ware het niet dat de Franse bariton Thierry Felix de gedoodverfde winnaar was.
Geboren als Jakob Glock in 1965 in Napels uit een Italiaanse vader en een Belgische moeder, verblijft Carola zowel in Brussel als in Rome. Hij studeerde trouwens in Mons bij Loretta Clini en vervolmaakte zich op dat moment (1992) bij Mya Besselinck in Maastricht. Alhoewel hij zich in het hedendaagse repertoire specialiseert, vond ik ook zijn vertolking van “Carmina Burana” geen succes. Ik vroeg me toen af of de partituur toen niet gewoonweg te hoog was voor deze bariton, maar dat kan natuurlijk moeilijk als je ziet dat hij nu vooral als tenor aan de bak komt.
In 1996 ontving hij een beurs van de Vrienden van de Munt, waarmee hij zich vervolmaakte aan de Londense Guildhall School of Music. Hij koestert een bijzondere interesse voor hedendaagse creaties en werkte mee aan de creatie en opname van verscheidene werken van componisten als Karel Goeyvaerts (Aquarius), Garrett List (The Maple Tree) en Philippe Boesmans (Wintermärchen).

Ronny De Schepper

(*) Een ander voorbeeld was Angélique Zyde. Zij zong met Hendrik Derolez aan de piano, het “Lied der Trennung” van Mozart, “How beautiful are the feet” van Haendel en een aria uit “Hérodiade” van Massenet. In onze reeks “Zingende Huismoeders” en die horen niet thuis in de halve finale van de Elisabethwedstrijd 1992. Zo dacht ook de jury erover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.