Het is vandaag zeventig jaar geleden dat de soundtrack van “West Side Story” op nr.1 kwam te staan in de elpee-hitparade van het Amerikaanse Billboard. Het zou daar niet minder dan 54 weken blijven staan, wat volgens “On this day” twintig weken langer is dan eender welk ander album…

De lyrics van “West Side Story” zijn van Stephen Sondheim (°New York, 22/3/1930), zelf een begenadigd componist (“Send in the clowns”). Sondheim was net als componist Leonard Bernstein homoseksueel, maar bij hem ging er toch een heel complexe geschiedenis aan vooraf. Hij was namelijk de zoon van de welstellende couturier Herbert Sondheim, wiens vrouw Janet Fox de ontwerper was van de klederen die Herbert produceerde. Maar als hij zijn vrouw verlaat voor een groener blaadje, richt deze al haar haat op de kleine Stephen, al heeft ze tegelijk incestueuze betrekkingen met hem. Voorspelbaar zal Stephen zich daar nooit van herstellen. Zeker niet als men er rekening mee houdt dat, zelfs toen hij reeds de veertig was gepasseerd, zijn moeder hem een brief schreef, waarin ze stelde: “The only regret I have in life is giving you birth.” Sondheim zou zijn moeder nochtans blijven onderhouden (tegen 80.000 dollar per jaar), maar als ze sterft in 1992, heeft hij het “te druk” om naar haar begrafenis te gaan.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.