Het is nu mooi weer, maar 65 jaar geleden was het echt helleweer. Slechts 107 dapperen van de 242 ingeschreven renners gingen dan ook van start in een Luik-Bastenaken-Luik die de geschiedenis zal ingaan.

Van de Faema-ploeg van Rik Van Looy start maar één renner: Germain Derycke. Bij het keerpunt in Bastogne zijn er nog maar een vijftigtal renners in koers wegens de sneeuw en de wind. In Cierreux komen de vier koplopers, Bobet, Ranucci, Miserocchi en Derycke voor een gesloten overweg te staan. De drie buitenlanders wippen er onderdoor en na enige aarzeling ook Derycke, want dit was verboden in België, maar niet in het buitenland. Op 60 kilometer van de aankomst demarreert Derycke op de côte de Rosier. Achter hem vormt zich een groep van negen achtervolgers, maar ze naderen geen seconde. Met een bijna onmenselijke inspanning, vechtend tegen de elementen rijdt Derycke solo naar Luik. Hij wint met 2’46″ voorsprong op een volledig uit elkaar geslagen deelnemersveld. Frans Schoubben wordt tweede, maar dient meteen protest in als hij hoort dat Derycke die gesloten overweg heeft genegeerd. Het wordt uitgevochten op de groene tafel. De jury komt met een Salomonsoordeel: er zullen twee winnaars zijn, Derycke en Schoubben.

Ronny De Schepper

54 frans schoubben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.