Vandaag staat er in Het Nieuwsblad een interessant artikel n.a.v. de vijftigste verjaardag van tweedehandsboekenwinkel De Kaft, op dit moment gevestigd op de Nederkouter en open gehouden door Leen Van der Poten (foto eigen website). Maar met alle respect, ik wil vooral toch vijftig jaar in de tijd teruggaan toen Patrick De Groef startte met een klein winkeltje in de Verlorenkost (het hoekje om).

We schrijven 1972. Patrick De Groef heeft zijn eerste jaar op de universiteit al flierefluitend naar de vaantjes geholpen. “Ik wou mijn jaar overdoen en beloofde mijn ouders mezelf te bedruipen”, zegt de nu 70-jarige in Het Nieuwsblad. “Als boekenverzamelaar leek tweedehandsboeken en -platen in- en verkopen me wel iets. Ik opende mijn eerste winkeltje aan de Verlorenkost.”

Welke studies dat waren vertelt Patrick er niet bij. Maar aangezien hij zo’n boekenliefhebber is, zou dat best wel eens de Germaanse kunnen geweest zijn. In de eerste kandidatuur werden wij echter in groepen ingedeeld op alfabetische basis en dan had De Groef wel eens in dezelfde groep als De Schepper kunnen zitten en dat kan ik me nochtans niet meer herinneren. Toch kende ik Patrick al, toen hij De Kaft opende, maar vanwaar dan? Ik vermoed dat ik het weet: volgens mij was hij barman in het Twiggy’s-café van de legendarische Hugo in de Kazernestraat. Twiggy’s was mijn stamcafé en vandaar moet ik Patrick hebben gekend.

Al gauw slorpte De Kaft zo veel energie op dat De Groef zijn studies liet varen, gaat Geert Neyt in Het Nieuwsblad verder. “Die eerste jaren was het Krot en Compagnie maar al die studenten die over de vloer kwamen, maakten alles goed. Een van hen was Tom Lanoye, die toen al als een echte commerçant boeken verkocht. Een andere vaste klant, die nu minister van Justitie is (Vincent Van Quickenborne, red.), heeft hier bakken vol metalplaten buitengesleurd, het extreemste eerst.”

In december 2014 was Patrick van plan ermee te stoppen en naar aanleiding daarvan haalde hij destijds in het studentenblad Schamper reeds herinneringen op. Vooral één bepaald bezoek van wijlen Hugo Claus midden jaren zeventig is De Groef bijgebleven: “Ik had natuurlijk al gehoord dat hij in Gent woonde. Hij kwam de winkel binnen met een zware zonnebril en hoed op, zodat hij niet herkend zou worden. Zijn vader had de eigenaardige interesse dat hij fotoboeken opkocht van Amerikaanse schepen. Hij had er een massa van en Claus kwam die verpatsen. Het waren er zodanig veel dat ik met een klein bibberend stemmetje tegen hem heb moeten zeggen dat ik ze niet kon overkopen. Hij drong nog aan maar ik heb hem moeten laten afdruipen.”

De laatste jaren zag De Groef zijn cliënteel echter afkalven, schrijven Tom De Maerschalck & Alexander Baert in Schamper. De oorzaak? “Mensen lezen gewoon minder. En plus, jonge mensen willen niks meer in huis hebben, alles moet schoon zijn, en alles staat op hun iPhone”, besluit hij met een sluikse glimlach. Verder is het moeilijk concurreren met de Amazons van de markt die aan dumpingprijzen kunnen aanbieden. Gelukkig was er de ramsj, die geleidelijk aan de particulier overgenomen boeken begon te vervangen in De Kaft. Het mysterie rond goedkope overschotboeken wordt vooral verklaard door hoge opslagkosten voor uitgevers: een euro per boek per jaar. Weinig romantisch, maar dankzij De Groefs expertise geraakten veel pareltjes alsnog bij een lezer, aldus Schamper.

“Die laatste jaren was het echt opboksen tegen de onlineverkoop. Van alle werkstress en na een zware hernia van jarenlang boekendozen te verslepen, kreeg ik er nog een openhartoperatie boven op,” aldus Patrick in Het Nieuwsblad.

Maar gelukkig was er dus Leen van der Poten om De Kaft van de ondergang te redden. “Als kind al was ik een boekenwurm”, zegt de nu 48-jarige Leen tegen Het Nieuwsblad. Na een korte periode waarin zij enkel online verkocht en daarna vanuit haar living, opende ze opnieuw een fysieke winkel. De platen schrapte ze, om plaats te maken voor strips. Sinds begin vorig jaar huist de Kaft in Nederkouter 8, vlak bij de bakermat, en vandaag viert De Kaft feest met zelfgebakken koekjes, een nieuwe raamdecoratie, een optreden en boekenbons. Voor meer info: www.dekaft.be

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.